SDMA кога, защо и при кой трябва да го изследваме?

Отличителна статия
Отличителна статия

Какво представлява SDMA и за какво може да се използва?

SDMA всъщност е съкратеното име аминокиселината-симетричен диметиларгинин. Тя се произвежда от всички клетки с постоянна скорост. Има висока концентрация в мозъка. Отделянето на аминокиселина е през бъбреците и дава информация за тяхната функционалност.

Предимства на измерването на SDMA.

специализирано оборудване за SDMA тест във ветеринарна клиника Ню Вита
SDMA тест във ветеринарна клиника Ню Вита.

За разлика от другите маркери използвани широко в диагностиката и проследяването на бъбречните заболявания, като креатининът и уреята, SDMA e показател, който много по-малко се влияе от функцията на другите органи в тялото. Телесното състояние, диетата, мускулната маса и други фактори оказват сериозно влияние върху креатининът и уреята. Основното предимство при изследване на SDMA за бъбречна функция, е че той много рано започва да се повишава в кръвта, на животни, които в последствие развиват бъбречна недостатъчност. Това ни позволява да диагностицираме пациенти в първи и втори статии на бъбречно увреждане. Стандартните тестове кръвни изследвания установяват повишаване на уреята и креатинина, след като вече бъбреците са загубили над 70 % от своята функционална тъкан. Увеличаването на SDMA в кръвните проби се установява при загуба на 40% функционална тъкан. Това ни позволява да диагностицираме и да започнем лечение на бъбречна недостатъчност, много рано преди появата на клинични признаци.

Как се изследва SDMA?

Необходимо е да се вземе малко количество кръв и да се пусне на специален апарат. Ветеринарна Клиника Ню Вита винаги се е старала да осигурява максимални грижи за своите пациенти и вече разполага с необходимата апаратура, за извършване на ранна бъбречна диагностика.

Кого изследваме с SDMA?

Всички бозайници може да се изследва SDMA включително и при човекът. Бъбречните заболявания засягат 30-40% от котките над 10 години, затова и те са прицелната група на изследване в нашата клиника.

Връзка на SDMA с други бъбречни маркери.

Измерването на SDMA е ранен маркер за бъбречно заболяване, но той трябва да се интерпретира заедно с другите показатели. Изследването на креатининът, уреята, показателите на урината и не на последно място измерването на кръвно налягане, са важни с оглед преценка на тежестта на заболяването.

Какво означава повишението на SDMA?

Поради редица особености на SDMA, интерпретацията трябва да се прави от ветеринарен лекар запознат със състоянието на пациента и в комбинация с други показатели. Изследването трябва да покаже поне две поредни завишени нива над 20 µg/dl  в интервал от 2 до 4 седмици. Нива между 15 и 19 се водят съмнителни и трябва да бъдат проследени във времето.

Кога да измерваме SDMA?

Маркерът е особено ценен за ранен скрининг на бъбречни заболявани в латентната (скрита) фаза и за разграничаване на причините за повишаване на специфични бъбречни маркери при небъбречни заболявания (котешки хипертироидизъм).

Бързо набиране