Дирофилария при кучето

Отличителна статия
Отличителна статия

Какво е Дирофилариоза и кой я предизвиква? 

Дирофилариозата е известна още като Глисти в сърцето.

Това е опасен и смъртоносен паразит, който се предава от комарите и засяга всички месоядни - кучета, котки, човека, вълците, лисиците, чакалите, поровете, видрите и др. Заболяването се развива бавно и в началото липсват видими клинични признаци.

В света и в България най-разпространи са два паразита, които поразяват месоядните и човека. Това са Dirofilariа immitis и Dirofilariа repens, като по-разпространен и опасен за нашите пациенти е първият, но при човека се установят по-често втория вид. Дирофилариите спадат към кръглите червеи, които са известни повече като глисти. Те са с дължина на тялото при женските до 30 см, а мъжките са с по-малки размер между 12-18 см. Те живеят в дясната част на сърцето, белодробната артерия, белите дробове и поради това водят до развитието на тежки белодробни увреждания, сърдечна недостатъчност, която от своя страна нарушава функцията на всички тъкани и органи.

Кучето е естествен гостоприемник на Дирофиларии, това означава, че след заразяване паразитът расте, узрява и се размножава в тялото на вашето куче, като създава солидно потомство достигащо няколко стотин. Паразитите нанасят трайни увреждания на сърцето и белодробната артерия и сериозно влошават здравето и качеството на живот на вашият домашен любимец.

Котките са нетипични гостоприемници, при тях възрастните паразити рядко достигат края на своето развитие и биват откривани в много малък брой пациенти. Обикновено броя на паразитите, които се развиват при котките е от 1 до 3 червея. Поради тази причина при този вид пациенти това заболяване рядко се диагностицира. Но задължително трябва да се отбележи, че незрелите форми на паразитите нанасят големи щети в дихателната система и предизвикват синдром известен като HARD (Heartworm Associated Respiratory Disease). При котките няма разработени схеми за лечение.

Поровете са много податливи на тази паразитоза и както при кучетата и котките и те биват поразявани от същите два причинителя. При тях подобно на кучета се развиват по-голям брой паразити. Поради малкия обем на сърцето само един паразит е достатъчен да нанесе опустошителни увреждания. Трудно се диагностицира и няма разработено лечение.

Как Дирофиларията се предава на моят домашен любимец?

Комарите играят основна роля в заразяването и разпространението на това заболяване. В организма на всички заразени индивиди женските снасят ларви наречени микрофиларии, които циркулират в кръвния поток. При кръвосмучене от комар те биват уловени и попадат в тялото му, където се развират за 10-14 дни. Така при следващо ухапване от комар микрофилариите попадат в здравия организъм на новият си гостоприемник и след 6 месеца се превръщат в зрели индивиди. Паразитите са дълголетни, в кучетата могат да живеят между 5-7 години, а при котките 2-3 години, като тези заразени животни се превръщат в постоянен резервоар на инфекцията.

дирофилариозата при кучетата

Какви са признаците на Дирофилариоза при кучето?

Заболяването преминава през 4 стадия. В началото на заболяването при кучетата липсват клинични признаци или те са слабо изразени. С напредване на заболяването при нашите пациенти се наблюдават умора, отказ от храна, слабеене. Като в крайната фаза на развоя се развива сърдечна недостатъчност, подуване на корема от събиране на течност в коремната кухина. Кучета с голям брой паразити в сърцето развиват животозастрашаващ сърдечно-съдов колапс известен, като Кавален Синдром, характеризиращ се с учестено трудно дишане, тъмна урина, бледи лигавици. Това състояние изисква бърза хирургична интервенция за отстраняване на червеите. Без тази процедура малко пациенти оживяват. При смърт на възрастните паразити в сърцето на кучето клиничните признаци са следствие от тромби предизвикващи  силната възпалителна реакция на белия дроб. Такива пациенти имат нужда от спешна помощ, тъй като изпитват силен задух, имат посиняване на лигавиците, ниска температура, атаксия и тремор, кървави изтечения от устата и често  колабират.

Нехарактерни признаци са:

  • Кожни признаци-сърбеж, загуба на козина, некроза на крайните части на тялото.
  • Нервни признаци-парези, моторни нарушения, гърчове.
  • Кръвоизливи от дебелото черво, кръвотечение от носа и от устата.
  • Очни промени-увеит.

Какви са клиничните признаци на Дирофилариоза при котка?

Котките могат да проявят от лека до тежка клинична симптоматика на заболяването. Симптомите включват - кашлица, астматични пристъпи, загуба на апетит, слабеене, затруднено придвижване, припадъци, гърчове, асцит, слепота. Когато дирофилариите са намират в кръвоносните съдове те могат да доведат до тежки имунологични реакции. Често при този вид пациенти първият и единствен признак може да е внезапния колапс и бърза смърт, като диагнозата в този случай се поставя след аутопсия.

Какви са признаците на Дирофилариоза при порчето?

Признаците са подобни на тези описани при кучето и котката, само че се развиват много по-бързо. Това е свързано с малкият обем на сърцето на порчето. Стопанинът може да забележи-сънливост, лесна умора, слабеене, дишане с отворена уста, посиняване на лигавиците.

Какъв е рискът от заразяване за моето куче, коте или порче?

Доскоро смятана за екзотична болест за нашият географски регион, Дирофилариозата се оказа една от най-сериозните паразитози, с които ние ветеринарните лекари ежедневно се борим. Нейното широко разпространение по нашите земи се обуславя от няколко фактора:

  • Големият брой бездомни животни и животни отглеждани по селата и градовете на верига, които никога не са третирани като домашни любимци, и за тях не се полагат никакви медицински грижи.
  • Разпространяването на комари и формирането на постоянни топли зони в големите градове, затова профилактиката трябва да е целогодишна.
  • Транспорта на заразени животни в чисти райони и обратно. Осиновяването на животни с неизвестен статус. Постоянните пътувания до страни с масово разпространена Дирофилария.
  • Наличието на голям брой диви животни, които са резервоар на паразитите.

Поради изброените по-горе фактори рискът вашето животно да се зарази е много голям.

Куче с дирофилариоза

Какво трябва да знам за изследването за Дирофилариоза?

Дирофилариозата е прогресиращо заболяване и колкото по-рано се открие толкова прогнозата за изхода от лечението е по-добра. Тук важи  “правило на 12-те”

-Първо на всеки 12 месеца да се тестват всички животи независимо дали провеждат или не провеждат профилактика.

-Второ даването на препарати за предпазване от дирофилария да е 12 месеца в годината.

Препоръките за тестуване на животни са дадени от Американската асоциация за борба с Дирофилариозата. Препоръчва се да се правят антигени тестове от ветеринарни лекари при рутинни клинични прегледи на всеки 12 месеца. 

  • Всяко кученце под 7 месеца може да започне профилактика с таблетни форми без да се тестува, но след 6 месеца от началото на профилактиката и 12 месеца по-късно от първият прием да се направи тестуване, за да се знае, че не е заразено и не трябва да се лекува.
  • Всяко куче над 7 месеца първо трябва да бъде тестувано преди започване на профилактиката. Всяка година трябва да бъдат профилактично изследвани.

За ваше улеснение в нашата ветеринарна клиника всяка пролет масово се изследват пациенти на промоционални цени. 

Откриването на Дирофиларии при котката и порчетата е трудна задача. Препоръчително е да се извършат антигенни тестове, ренгеново изследване и ехокардиография. Чрез ехокардиографията и рентгеновото изследване може да се установи и приблизителният брой паразити в сърцето. Разработен е и антителен тест, който е трудно достъпен и неприложим в практиката. Ветеринарна клиника “НЮ ВИТА” разполага с рентгенов апарат и апарат за сърдечна ехография.

Какво се  случва, ако кучето ми даде положителен тест за Дирофилариоза?

Има и добра новина, макар да е скъпоструващо все пак има лечение за вашето куче. Има няколко стъпки, които ние в Ню Вита прилагаме стриктно и постигаме големи успехи в борбата с този коварен паразит.

  • Нашата първа цел е да потвърдим диагнозата и да подложим пациента на допълнителни изследвания, за да сме запознати с реалната степен на увреждания на всички органи в неговото тяло.
  • Второ, да стабилизираме пациента преди да го подложим на това дълго протичащо и скъпоструващо лечение. 
  • Трето, да определим в коя фаза на развитие е заболяването, за да приложим най-подходящият протокол за лечение.
  • Като обща препоръка за всички пациенти с положителен тест за Дирофилария е да се намали силно активността им, тъй като с намаляване на активността се намалява и увреждането, което паразитите нанасят върху сърцето и белият дроб.

Какво се случва, ако котката ми е заразена с Дирофиларии?

Докато при кучета обикновено се установят около 30 броя възрастни паразити, то при котката се установят най-често до 6. При кучето тежестта на протичане на заболяването се определя от броя на паразитите, а при котката не (дори и един паразит може да предизвика тежка клиника).

  • Поставянето на диагноза е трудно при котката и изиска извършването на кръвни изследвания, рентгеново и ултразвук изследване.
  • Лечение-липсват специфични лекарства, но въпреки това котките трябва да бъдат подпомагани от нас лекарите. Често се налага да бъдат хоспитализирани и третирани симптоматично с венозни вливания, антибиотици, НПВС.
  • Наблюдавайте вашата котка. При котките много често се наблюдава самоизчистване от червеите. Ако вашата котка има възрастни паразити, но не показва клинични признаци е необходимо на 6-12 месеца да посещава ветеринарна клиника за пълен преглед и изследвания.
  • Осигурете на вашите котки ежемесечна профилактика срещу Дирофилария, която ще предотврати развитието на ново заразяване, ако бъде ухапана от заразен комар.

Необходимо ли е да посетя ветеринарен лекар преди да започна профилактика или мога да си закупя препарат от борса или зоомагазин?

ДА. Профилактика се започва след извършване на кръвен тест от ветеринарен лекар, за да се определи дали няма наличие на възрастни паразити. Даването на препарат на животно, което има възрастни форми може да доведе до нежелани реакции и до смърт на вашият домашен любимец.

Има ли лечение Дирофилариоза при кучета?

Да. Лечението е насочено към унищожаване на възрастните паразити и към овладяване на последствията от тях. Изиска се продължителна подготовка на пациента от ветеринарен лекар с опит. Ние във ветеринарна клиника “Ню Вита” имаме добре обучен персонал, които е излекувал много животни. Лечението е скъпо и крие големи рискове. Превенцията е евтина и винаги е по-добрия вариант.

Има ли ваксина срещу Дирофилариоза?

Не. В момента Дирофиларията може да бъде предотвратена само чрез ежемесечна профилактика с лекарство назначено от ветеринарен лекар, който ще препоръча най-добрият вариант за вашият домашен любимец. 

Мога ли да предпазя кучето си или котка от Дирофилария?

Превенцията се осъществява ежемесечно чрез използването на овкусени таблетки, спот-он форми или инжекции на 6-12 месеца. Често тези разработени продукти покриват и други видове паразити така, че ветеринарния ви лекари ще изготви най-добрата схема за вашият домашен любимец.

Бързо набиране