Бъбречна недостатъчност

Отличителна статия
Отличителна статия

Независимо дали това заболяване е диагностицирано случайно или домашния любимец е с признаци, винаги за собствениците тази диагноза звучи страшно. Това е най-честото заболяване, което се диагностицира при възрастни животни от всички животински видове. 

Какво е бъбречна недостатъчност?

Терминът Бъбречна недостатъчност ние ветеринарните лекари използваме, за да опишем състояние на бъбреците, при което те не могат да изпълняват на 100% своята функция. Международната асоциация, която разглежда проблемите с бъбречната недостaтъчност (IRIS), разделя развитието на това състояние на няколко етапа. То може да възникне внезапно (остра форма) или да се развие бавно, и постепенно да прогресира, като в началото липсва ясна клиника (хронична форма). Има и междинна форма, която се среща често и това е обострената хронична бъбречна недостатъчност. 

От какво се предизвиква бъбречната недостатъчност?

Точните причини не са изяснени. Породите котки, които са предразположени към развитието на бъбречна недостатъчност са Сиамска, Британска, Шотландска, Персийска порода, а при кучета се среща често сред представителите на Шпицове, Болонки, Каракачанки, Далматинци и др. Някои лекарства (парацетамол, НПВС и др.) и токсини могат да увредят силно бъбреците на вашият домашен любимец. Често след прекарана кърлежо-преносима инфекция се развива хронична бъбречна недостатъчност. Антифризовата интоксикация води до развитие на бърза остра  бъбречна недостатъчност и често завършва летално.

Две котки с бъбречна недостатъчност

Какви са основните функции на бъбрека?

Основната функция на бъбреците е производство и отделяне на урина, чрез която се изхвърлят токсичните елементи от организма и се задържат други много важни елементи. Бъбреците са съставени от милиони малки клетки, които са наречени нефрони.

  • Регулиране на водната хомеостаза (баланс) в организма. По време на малък прием на течности организма реагира, чрез отделяне на по-малко количество урина, което съдържа повече отпадни продукти. Когато функцията е увредена и бъбреците не могат да отделят отпадните продукти с малко количество урина, животните трябва да приемат повече течности, за да изхвърлят токсичните елементи. Затова и увеличеният прием на течности е ранен признак бъбречна недостатъчност.
  • Премахване на токсичните продукти от обмяната на веществата. Когато имаме намалена циркулация на течности или увредени нефрони в организма се задържат отпадни продукти, които предизвикват признаци на уремия. Важният показател, който се изследва при уремия е креатинина. При запазена функция на бъбрека той се поддържа в минимални количества в кръвта на пациента. Друг биомаркер, характеризиращ наличието на бъбречна недостатъчност е SDMA (най-ранният изследващ се показател) и уреята.
  • Регулиране баланса на калций и фосфор в организма. При увредена функция се повишава силно фосфорът в организма.
  • Баланс на електролити. Най-важни са калият и натрият. При бъбречна недостатъчност има значителна загуба на тези вещества и от там организма се чувства силно отпаднал.
  • Регулиране на кръвното налягане. В бъбреците са разположени сензори, които регулират кръвното налягане. Когато те се увредят кръвното се повишава. Хипертонията е характерна за бъбречно болни пациенти.
  • Задържане на протеини в организма. Здравият нефрон притежава филтрационна система, която не позволява в урината да попаднат протеини.
  • Производство на червени кръвни клетки. В бъбрека се произвежда хормонът еритропоетин, който стимулира костният мозък да започне да произвежда еритроцити. При бъбречна недостатъчност се развива тежка анемия. Важно е да се следи хематокрита при пациенти с увредена функция.
  • pH баланс на кръвта. 

Животните са родени с два бъбрека, в които има милиони нефрони. Когато бъдат  загубени 1/3 от тези нефрони започва промяна в гореизброените функции и се показват отклонения в лабораторните изследвания.

Какви клинични признаци проявяват животните?

Клинична изява на острата форма на заболяването е внезапно спиране на производство на урина (най-често от прием на токсични продукти) и силно влошаване на лабораторните показатели. Това е животозастрашаващо състояние. 

Клинична изява при хроничната форма включва-повръщане, слабеене, увеличен прием на течности, отказ от храна и други.

Котка болна от бъбречна недостатъчност

Как се поставя диагнозата бъбречна недостатъчност?

Диагнозата се поставя след извършване на клиничен преглед, пълни лабораторни изследвания, ехография на отделителната система и измерване на кръвното налягане. Събраната информация е важна, за да се определи стадия на заболяването. Чрез системата на IRIS ние определяме, в кой от четирите стадия на развитието на болестта е вашия домашен любимец.

Лечение на бъбречна недостатъчност

Острата бъбречна недостатъчност изисква спешна лекарска намеса и хоспитализация на пациента. Назначава се агресивна флуидна терапия целяща да стартира отново бъбречната функция. След като се извади пациента от острата форма той преминава в  хронична форма, която изисква доживотен контрол.

Хроничната бъбречна недостатъчност след стабилизиране на пациента в болнична обстановка се назначават лекарства, които трябва да приема до края на живота си. Диетата е много важна. Забраняват се даването на домашно приготвена храна и обикновена зоомагазинска храна. 

За какво да следите в домашна обстановка?

В домашни условия трябва да проследявате количеството на храна и водата, която приема кучето и котката.

Да следите теглото на вашият любимец.

Да давате лекарствените средства точно, както са предписани.

Контролно да се проследяват бъбречните показатели в клинична обстановка.

Ще ви разкажем за двама наши пациента

Първият е Дарина, която е на две години британска късокосместа котка, живееща в гр. София жк. Лев Толстой. Тя постъпи във ветеринарна клиника “Ню Вита” за предоперативни изследвания. Досега не е показвала признаци на заболяване, но има известна загуба на тегло през летните месеци и е по-унила. Чрез изследванията ние установихме, че тя има втора степен на бъбречна недостатъчност. Само чрез промяна в начина на хранене и включване на лекарства за около три месеца, без хоспитализация на пациентката, нашите лекари успяха да я стабилизират и тя претърпя успешна операция. Оттук нататък за нея предстоят серия от изследвания минимум два пъти годишно, чрез които ние ще можем да контролираме това заболяване. Дарина не е единствения случай, който ние откриваме случайно, затова съветваме редовно да водите животните си за годишни профилактични изследвания и прегледи.

Друг случай от нашата практика е куче Топчо, който е осемгодишен пинчер и от гр. Костинброд. От няколко месеца стопаните забелязват, че повръща по два-три пъти седмично. След проведен преглед и извършване на кръвни изследвания той беше диагностициран с хронична бъбречна недостатъчност трета степен. Незабавно го хоспитализирахме и след 7 дни интензивна терапия го изписахме със стабилни показатели. Но стопаните решили, че няма нужда да спазват нашите препоръки и 5 месеца по-късно, той постъпи в клиниката в терминално състояние. След преглед и спешни интензивни грижи установихме още по-лоши показатели. Той беше в четвърта крайна степен на развоя. Нашите лекари успяха частично да подобрят състоянието му. Изписването беше доста рисково и той престоя около две седмици в нашата реанимация.

Към днешна дата той е жив сравнително стабилен, но продължава поддържаща си доживотна терапия, и ни посещава всеки месец за контролни изследвания. Този път нашите инструкциите се изпълняват на 100% от неговите стопани. Надяваме се да го съхраним още дълги години. Бъбречната недостатъчност може успешно да бъде контролирана. 

За повече информация и за съдействие относно това заболяване и съпътстващите грижи за вашият любимец се свържете с нас телефон 0899 52 53 55 или ни посетете на място на адрес  жк. Обеля ул. Кривините 6.

Котка болна от бъбречна недостатъчност
Бързо набиране