Кастрация на куче

Отличителна статия
Отличителна статия

Сигурни сме, че сте чували от кучкари, стопани и развъдници, че кучето трябва да роди поне веднъж за здраве. Това е широко-тиражирано грешно твърдение. В света на учените има натрупани солидни доказателства в полза на кастрирането.

Какво представлява кастрацията на куче?

Кастрацията е хирургична процедура, чрез която се отстраняват половите жлези, при мъжките - тестиси, надсеменици и семепроводи, а при женските животни - яйчници, яйцепроводи и матка. Научният термин на кастрацията е Овариохистеректомия (Ovariohysterectomy) при женските животни, а при мъжките е Oрхиектомия (Orhiectomy). Това е най-често извършваната процедура при кучета в световен мащаб. Пациентите се подлагат на пълна анестезия по време на интервенцията. При някой породи (брахицефали-породи с тъпи муцуни) е необходимо предварително да се направи подготовка на пациента, чрез включване на лекарства, който се приемат няколко дни преди всяка хирургична манипулация. В нашата клиника всеки пациент получава предварителна консултация с водещия ни анестезиолог д-р Сaрийска.

Какви са ползите от кастриране на кучето?

Кастрацията на куче се прилага за да предотврати развитието на неоплазии (ако бъде извършена преди първото разгонване) и намалява риска от развитие на карциноми и тумори.
1. Контрол върху свръхпопулацията на бездомни и домашни любимци. Това е огромен проблем в нашата страна. Чрез извършване на тази процедура се цели намаляване на броя на изоставените и страдащи безстопанствени кучета.
2. Рутинната кастрация нулира риска от развитие на неоплазии на млечните жлези, ако процедурата бъде извършена преди първото разгонване (еструс). Въпреки това, кастрацията след първото разгонване също има силно превантивен ефект срещу риска от развитие на карцином на млечната жлеза и  увеличава преживяемостта на кучетата спрямо тези, които изобщо не са били кастрирани. Силно положителен ефект се установява при животни с карцином на млечните жлези, ако след доказване на заболяването бъдат кастрирани и след това се подложат на химиотерапия.
3. Намаляване на агресивността и при мъжете и при женските животни.
4. Това е единственият метод за лечение на много заболявания на вътрешните полови органи-тумори на матката, възпаления на матката, тумори на яйчниците, кисти на яйчниците, хиперплазия на влагалището, изпадане на влагалището, тумори на влагалището и други.
5. Кастрацията при мъжки кучета силно намалява вероятност от развитие на простатит, доброкачествена хиперплазия на простата при възрастните индивиди, доброкачествена аденома (тумори) около ануса, тумори на тестисите.
6. Намалява се постоянното маркиране на територия при мъжките животни.
7. Препоръчва се операцията да се извърши при лъжлива бременност, хормонално зависими дерматози, крипторхизъм при мъжките кучета.
8. Предотвратява заразяването с полово предавани заболявания и нежелана бременност.

Кога е наложително да се кастрира кучето?

Кастрацията е акт на отговорност и добра грижа за вашият любимец.
Тя винаги се извършва при гинекологична заболявания на женската полова система, които не се повлияват на лекарствена терапия-пиометра, тумори на матката, фалшива бременност, кисти на яйчниците, тумори на млечните жлези и др.
При мъжките животни при увеличена простата, тумори на тестисите, крипторхизъм и др.
При агресивни животни.
В момента в България се препоръчва кастрацията да се извърши преди първото разгонване при женските животни (около 6 месечна възраст). Работи се в посока за намаляване на възрастовата граница от 6 месеца на 4 месечна възраст.
При мъжките животни половата зрялост настъпва на различна възраст и зависи от породата. При тези наши пациенти кастрацията е препоръчително да се извърши след навършване на половата зрялост.
В развъдниците в Америка и Европа се практикува ранна кастрация и при мъжките и при женските кучета (около 3-4 месечна възраст).

Последствия от кастрацията

Обществената полза от масовата кастрация е благоприятна, защото се намалява броя на бездомните животни.
Някои пациенти след кастрация рядко могат да развият захарен диабет, хипотереоидизъм (Базедова болест). Това се наблюдава по-често при женските кучета.
Някой видове туморни образувания се срещат в по-голям процент при кастрираните кучета. Това са преходноклетъчен карцином, хемангиосаркома и остеосаркома.
Най-често докладваното нежелано последствие от кастрацията е затлъстяването. След кастрацията скоростта на метаболизма се забавя силно от намалената продукция и концентрация в кръвта на естрогенните хормони. Апетита се увеличава. Въпреки това с подходяща диета и упражнения това лесно може да се контролира. На пазара са разработени специални диетични храни за кучета. В нашата клиника можете да откриете голямо разнообразие на храни и добавки и да бъдете безплатно консултирани от нашите лекари и продавач-консултанти.
Изпускането на урина при женските кастрирани кучета е друг често срещан проблем, който се смята, че се дължи на намаленото количество естроген в организма. Около 20 % от кастрираните женски животни развиват това състояние. Като предразполагащи причини се посочват и породната принадлежност, особеностите на уретрата при женските животни и задната позиция на пикочния мехур.
Женските кастрирани животни имат повишен риск от развитие на инфекции на уринарния тракт.
Мъжките животни спират маркирането на територия, успокояват се и не тичат след женски животни, просто стават по-мързеливи.

Видове кастрация при кучето

Кастрацията на кучета може да се извърши по три начина:
1. чрез отворена операция (ХИРУРГИЧНА), при която се отстранява матката и яйчниците при женските или тестисите при мъжките животни.
2. чрез ЛАПАРОСКОПСКА КАСТРАЦИЯ при която се отстраняват само яйчниците на женските животни. При лапароскопският метод се използва специален уред, който прекъсва връзката на яйчниците с матката, разрезът е много малък, болката след операцията е минимална и възстановяването е по-бързо.
3. ХИМИЧЕСКА КАСТРАЦИЯ - използват се импланти, които се поставят на вашето куче подкожно. От имплантите се освобождават постоянно химични вещества, които потискат образуването на половите хормони и размножаването. Процесът е обратим и след приключване на действието на импланта хормоните се нормализират и женските и мъжките животни може да се използват за разплод. Тези импланти се резорбират от организма за 6 месеца. Използват се и при мъжки и при женски животни.

Анестезия на куче ветеринарна клиника NewVita.
Анестезия на куче ветеринарна клиника NewVita.
Подготовка на операция за кастрация на мъжко куче в NewVita.
Подготовка на операция за кастрация на мъжко куче в NewVita.
Кастриране на куче чрез отворена операция в хирургията на NewVita.
Кастриране на куче чрез отворена операция в хирургията на NewVita.

Колко струва кастрацията на куче?

Цената на процедурата зависи от пола на животното, от килограмите на пациента. Също така и от назначените предоперативни изследвания, от вида на анестезията и от лекарствените препарати и консумативи, които са необходими за следоперативния период. Всеки клиент в нашата клиника предварително е информиран за съпътстващите разходи.

Какво е необходимо да се направи преди извършване на кастрацията?

Задължително на всички наши пациенти се назначават предоперативни кръвни изследвания. Силно препоръчваме извършването на кардиологичен преглед и ЕКГ изследване при някои специфични породи, като френски булдози, мопове, пекинези, Чихуахуа и други породи с къси муцуни (брахицефали).
Консултацията с анестезиолог в нашата клиника преди всички хирургични процедури е задължителна.
Изисква се задължително в деня на операцията пациентите да се доведат гладни и жадни. Трябва да осигурите поне 12 часа гладна диета. Водата трябва да не е приемана поне 4 часа преди операцията. Ако вашият домашен любимец приема лекарствени средства вие трябва да уведомите нашият анестезиолог задължително.

Колко време продължава възстановяването на кучета след кастрация?

След като пациента бъде кастриран и изведен от операционна зала, той се настанява в стационара и анестезиологът и ветеринарният лекар следят процеса на реанимация. Те проследяват процеса на събуждане и контролират нежеланите реакции. След като пациента е напълно събуден, на собственици се дава информация за състоянието на кастрираното куче. В нашата клиника изписването на всички пациента претърпели хирургична интервенция се извършва след 17.30 часа. Ако анестезиолога и хирургът преценят може да задържат пациента за по продължително наблюдение. Това се налага при нестабилни пациенти, за които има опасност за живота.
Задължително на следващият ден ние провеждаме контролни прегледи на всички оперирани кучета, поставяме медикаменти и задължително ги обезболяваме.
Ако е необходимо изписваме и лекарства, който да се дават от собствениците вкъщи.
На животните, на които са поставени външни конците се записва час за свалянето им след 10-14 дни след кастрацията. В нашата клиника практиката е да се работи с резорбируеми конци, които се поставят подкожно и не се налага да бъдат премахвани.
Когато вземете вашето куче от нашата клиника след кастрация то ще може да се движи самостоятелно и да се разхожда. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на всяко куче се поставя предпазна яка, която цели да предотврати близането и отварянето на операционната рана. На всяка операционна рана и е необходим покой, за да зарасне по-бързо. Ако вашето куче постоянно си ближе раната има голяма вероятност да си премахне конците, и в раната да навлязат микроорганизми и да се развие сериозна инфекция, която да застраши живота на вашия любимец. Яката престоява около 10 дни.

Предпазна яка за след оперативно възстановяване и контролен преглед.
Предпазна яка за след оперативно възстановяване на куче.

Може ли кучето да се храни след кастрация?

След 21.00 часа на пациентите се предлага мека и вкусна храна. След приемането на храна може да се наблюдава повръщане. Не се притеснявайте, ако е еднократно. Просто премахнете храната и водата на вашият любимец до следващият ден. Ако повръщането е продължително, моля да се свържете с вашият Хирург.

Трябва ли да променим начина на отглеждана на кучето след кастрация?

Смяната на храната и увеличаването на движението е от изключителна важност за здравето и дълголетието на вашият любимец. Нисковъглехидратните храни са за предпочитане.

Ако имате допълнителни въпроси можете да се свържете с нашият екип на телефон 0899 52 53 55.

Бързо набиране