Кастрации на кучета, котки и гризачи

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
45 мин

Какво е Кастрация на кучета и котки?

Кастрацията на животните е хирургична процедура, която се извършва и при мъжки и при женски индивиди под пълна анестезия. При тази рутинна операция се премахват половите жлези на животните и то не може да има поколения. При мъжките животни се премахват тестисите (Орхиектомия), а при женските се премахват яйчниците и матката (Овариохистеректомия). При изготвянето на препоръки за кастрация трябва да се имат предвид ползите и недостатъците в кратък и дългосрочен план.

Кога трябва да се кастрират кучетата и котките?

Ветеринарните лекари от САЩ, Великобритания и Австралия са привърженици на ранната кастрация около 4 месечна възраст. В други страни включително и България оптималната възрастова граница за извършване на операцията е 6 месечна възраст за женски животни и около 1 година за мъжки животни. Доказано е, че кастрирането в този времеви период намалява процента на образуване на тумори на млечните жлези. 

Кастрирането може да се извърши и в напреднала възраст.

Какви са ползите от кастриране на женски животни?

 Тук ще изброим някои от най-важните предимства на кастрацията.

 • При ранното кастриране още преди да е настъпило първо разгонване се предотвратява опасността от нежелана бременност.
 • Ранната кастрация е по-лесна, по-бърза и по-добре се понася от животните.
 • Следоперативното възстановяване е по-бързо при младите животни.
 • При извършване на кастрация в млада възраст се намалява вероятността от развитие на карцином на млечните жлези. При некастрираните животни често се развиват тумори на млечните жлези. Средната продължителност на живот след установяване им и година и половина.
 • Предотвратява се развитието на урогенитални проблеми, които могат да изложат на голям риск живота на вашия домашен любимец.
 • Положителна промяна се забелязва и в поведението на животните. Мъжките намаляват и спират маркирането на територия. Намалява се агресивното поведение на животните, както към нас хората, така и между тях самите, и по този начин ги предпазва от бактериални и инфекциозни заболявания (СПИН по котките).
 • Кастрацията елиминира възможността за заразяване с полово предавани инфекциозни заболявания–Левкоза по котки или Бруцелоза при кучетата.
 • Това е единственият метод чрез, който можем да контролираме популацията на бездомни животни.

Какви са ползите от кастриране на мъжки животни?

При мъжките кучета се намалява риска от развитие на:

 • Доброкачествена хиперплазия на простата.
 • Хормоналнозависими тумори на тестисите, които са вторите по честота тумори при мъжките кучета.
 • Тумори на ануса.

Установено е, че кастрираните животни живеят по-дълго от некастрираните.

Какво е необходимо да се извърши преди кастрацията?

Преди да се назначи кастрация на дадено животно се извършва пълен клиничен преглед, назначават се предоперативни изследвания и се обсъждат видовете анестезии. Наш анестезиолог ще ви консултира и ще отговори на всички вашите въпроси. Клиниката разполага с модерна операционна зала и реанимационен блок за животни.

Какво да очаквате след кастрация на куче или коте?

Като единствен недостатък можем да посочим увеличаване на апетита и от там увеличаване на килограмите на животните. В наши дни развитието на диететиката като клон от ветеринарната медицина претърпя буен възход, което доведе до разработването на специализирани диети за кучета с наднормено тегло. 

Колко време е необходимо, за да се възстанови животното след кастрация?

При нормално протичане на операцията възстановяването настъпва след 24-48 часа. Денят след операцията Вие ще бъдете поканени за извършване на следоперативен преглед и поставяне на медикаменти. През следващите дни ние силно препоръчваме носенето на ПРЕДПАЗНА ЯКА.

Ако обичате кучето си и котката си ги кастрирайте. Може изцяло да се доверите на нашите специалисти. 

Цената на кастрациите се определя в зависимост от вида на животното, пола и от типа на анестезията, която ще се използва. 

 За повече подробности може да попитате на рецепция в клиниката или да се свържете с нас на телефон 0899 52 53 55.

Кастрирате ли кучета и котки?

Да. Клиниката извършва рутинно тази процедура. Имаме богат опит и с лечението на следкастрационни усложнения от различен тип (остатъчна яйчникова тъкан, фистули и др.).

Полезно ли е кучето и котката да родят веднъж?

Не. Няма научни доказателства подкрепящи това твърдение.

Късно ли е да кастрирам моето три годишно куче/коте?

Не. Въпреки, че късната кастрация при женските индивиди няма да има превенция над хормонално зависимите тумори на млечните жлези, то тя би предотвратила гнойно възпаление на матката или нежелана бременст.

За колко време се възстановяват животните след кастрация?

Обикновенно отнема 48-72 часа за пълно възстановяване.

Бързо набиране