Кастрация на котка

Отличителна статия
Отличителна статия

Какво представлява кастрацията на котка?

Кастрацията на котките, представлява хирургична манипулация, при която се отстраняват яйчниците и матката при женските котки и тестисите при мъжките котки. Заболяванията на репродуктивната система са основно при женски некастрирани котки. В днешни дни научните данни за ползите от кастрация са всеобщо известни и все повече стопани сами избират да кастрират своите котки превантивно. Тази хирургична манипулация се осъществява под пълна анестезия, като предварително всеки пациент претърпява определена подготовка.

Какви са ползите от кастрацията на котки?

Кастрацията предотвратява развитието на гинекологични заболявания (най-често срещаното е пиометрата).
Контрол на популацията. Една некастрирана котка ражда годишно 1-2 пъти по 4-6 котенца. Нежеланите новородени и бездомни котки са голям проблем в България, а кастрирането на домашни котки оказва благоприятен ефект върху намаляване на котешката популация и дава възможност на много бездомни котки да бъдат осиновени и да намерят уютни домове. Съществуват програми за безплатна кастрация на бездомни котки в каквато участва и клиниката ни.
Контрол на поведението и агресията при женските и мъжките котки. След кастрация, животните значително се успокояват-женските и мъжките котки стават по гальовни и търсят повече контакт със собствениците.  
Контрол на нежеланото маркиране и излъчването на неприятна миризма от котараците.
Кастрацията осигурява спокойствието във вашия дом, тъй като се премахва безсънието причинено от силните звуци, които котките издават в периода на разгонване.
Избягва се даването на хормонални таблетки за прекъсване на разгонването, които имат канцерогенно действие и застрашават живота на вашата котка.
Намалява се процента на развитие на злокачествени тумори на млечните жлези. С 95% се намалява възможността за развитие на аденокарцином на млечните жлези. Най-голямата превенция срещу това нелечимо заболяване е ранната кастрация.
Кастрацията се използва като метод за лечение на туморни формации на матката, яйчниците, тестисите, както и при крипторхизъм (задържане на тестисите в коремната кухина) при мъжките котки.
Намалява се рискът от заразяване с полове предавани вирусни и бактериални заболявания. Не кастрираните мъжките котки са по-податливи на заразяване със СПИН, тъй като най-честия начин на заразяване с това вирусно нелечимо заболяване е чрез ухапвания или наранявания при борба между мъжките котки за територия.
Много често мъжките котки напускат обитаваната от тях територия, за да следват разгонена женска котка, в следствие на което не могат да намерят пътят за обратно връщане и могат да претърпят пътно произшествие или да станат жертва на злонамерени действия от хора и други животни.
Трябва да знаете, че кастрацията удължава живота на вашите котки. Една кастрирана в млада възраст котка може при подходящите условия и грижи на живот да живее над 15 години, а има и случай на котки доживели около 30 години и всички те са били кастрирани.
Бъдете отговорни стопани, кастрирайте вашите любимци.

Каква е подходящата възраст на кастрация при мъжки и женски котки?

При женските котки е се препоръчва ранна кастрация между 4-6 месечна възраст.
При мъжките котки се препоръчва операцията да бъде извършена след навършване на 1 година, когато завърши растежа на организма.
В много развъдници в Европа се практикува ранното (около третия месец) кастриране, което осигурява невъзможността за получаване от бъдещите собственици на скъпоструващи котета
Не се препоръчва кастрацията да бъде извършвана на кърмещи котки и на такива в активна фаза на разгонване, поради силното кръвоснабдяване на матката и коремната мускулатура. За този тип пациенти е препоръчително кастрацията да се извърши около 2-3 седмици след спиране на разгонването и кърменето.

Какви са недостатъците и рисковете от кастрацията на котките?

На първо място се увеличава теглото. След кастрация се намалява производството на естрогени, което забавя метаболизма и котките напълняват. Това лесно се коригира с подходяща храна и увеличаване на движението. Честата игра и физическата активност на котките са много полезни за поддържане на добрата им форма.
Изпускането на урина е рядко срещано следкастрационно усложнение при котките.

Какво трябва да направя преди операцията?

На всички наши пациенти се извършват предоперативна изследвания и всички биват консултирани от лекаря водещ анестезията. Лекуващият Ви лекар може да препоръчва извършването на рентгеново изследване, ЕКГ или други специфични изследвания. След приключване на изследванията ние ще се свържем с вас, за коментиране на резултатите и ако няма съществени изменя по кръвната картина ще назначим дата за кастрация. Правилното функциониране на сърцето, бъбреците и черният дроб преди операцията е гаранция, че животното е в добро здраве преди оперативната намеса.
Ние препоръчваме всички котки, които ще бъдат кастрирани да бъдат обезпаразитени и ваксинирани няколко седмици по-рано. Неваксинираните и необезпаразитените животни са изложени на по-висок риск от развитие на постоперационни инфекции.
Пациентите в деня на операцията се водят гладни. Последното хранене трябва да е предишния ден до 20.00 часа. Водата трябва да се спре 6 часа преди операцията. Пациента се води между 9.30 часа и 10.00 часа за планов прием .

Видове кастрации при котката

На всяка котка в нашата клиника след приема се поставя леко успокоително, за да може котката да се отпусне и да е по-спокойна. След това се поставя венозна упойка, която въвежда котката в безсъзнание, за да може да се постави дихателна тръба. Чрез  дихателната тръба и анестезиологична машина се прилага анестетичният газ, поддържащ анестезията по време на цялата хирургична интервенция. През цялата процедура се следят жизнените показатели (сърдечна честота, честота на дишане, сатурацията и много други) на специален монитор от водещия анестезиолог.
ХИРУРГИЧНА операция. По време на процедурата се отваря коремната кухина и се премахват яйчниците и матката. Разрезът на коремната кухина е малък и коремът се затваря обикновено със скрит интрадермален шев, който не трябва да бъде премахван в последствие. Болката след операцията е минимална.
ЛАПАРОСКОПСКА кастрация. С помощта на уред се прекъсва връзката между яйчниците и матката. Разрезът е минимален. Болката след операция почти липсва. Възстановяването е бързо.
ХИМИЧНА кастрация. Използват се подкожни импланти, които спират отделянето на полови хормони и по този начин предотвратяват разгонването и размножаването при котките. Имплантите се резорбират от организма след 6 месеца и репродуктивната функция на животните се възстановява.
При мъжките котки тестисите се отстраняват хирургично или се използват импланти. При този пол също както и при кучетата може да се наблюдава състоянието на крипторхизъм (задържане на тестисите в коремната кухина), и за коригиране на този проблем може да се прибегне до използването на лапароскопска апаратура или да се използва конвенционална коремна хирургия.

Анестезия при кастрация на котки ветеринарна клиника NewVita.
Анестезия за кастрация на котка ветеринарна клиника NewVita.
Хирургична опрация кастрация на котка ветеринарна клиника НюВита
Хирургична кастрация на котка от ветеринарна клиника NewVita.
Операция на котка хирурзи NewVita
Екипът на NewVita извършва операция на котка .
Възстановяване следоперативна манипулация в клиника НюВита
Възстановяване след оперативна манипулация.

Възстановяване след кастрация

Младите котки се възстановяват в рамките на 24-48 часа. Вашият лекуващ лекар може да изпише котката в деня на кастрацията или да я задържи под наблюдение за 24 часа.
В домашни условия се Вие трябва да осигурите спокойствие на животното. Ние ще поставим Елизабетова яка, която да ограничи близането на раната и развитието на инфекция.
На следващият ден след кастрацията на всички оперирани животни се назначават контролни прегледи от водещият хирург. Пациентите задължително се обезболяват и ако е необходимо се дават лекарства за домашна терапия.

Колко струва да си кастрим котката?

Цената се определя от пола на животното, метода на кастрация и вида анестезия, която ще се използва. В нашата клиника можете да се възползвате от кастриране на бездомни котки с 10% отстъпка.

Ако се нуждаете от още съвети не се колебайте да се свържете с нас на тел. 0899 52 53 55.

Бързо набиране