Бабезиоза при кучето

Отличителна статия
Отличителна статия

Какво е Бабезиоза и какво предизвиква тази болест?

Виктор Бабеш е румънски лекар, бактериолог, професор и академик, един от основоположниците на съвременната микробиология.
Виктор Бабеш един от основоположниците на съвременната микробиология.

Бабезиозата е инфекция преносима от кърлежи, която се развива след ухапване от заразен кърлеж. Основният причинител при кучетата е Babesia canis. Това е протозоен паразит, който унищожава червените кръвни клетки на кучето и котката и предизвиква тежки анемии. Бабезиозата в България е повсеместно разпространена и се диагностицира по всяко време на годината.
Има доказателства, че куче може да се разболее от Бабезиоза, ако има наранявания или охлузвания в устната кухина и ухапе заразено с бабезии куче. Този начин на предаване е по-характерен за Babesia gipsoni.
Нови проучвания доказват, че заразена майка, може да предаде тази паразитоза на неродените си кученца.
Заболяването, се предава и чрез кръвопреливане на цяла заразена кръв.
Бездомните животни и животни отглеждани в приюти и развъдници с лош контрол над кърлежите имат значително по-висок риск от развитие на Бабезиоза.
Огнище на инфекцията в природата са чакалите, вълците, лисиците, кучетата. Преносители и разпространители на трансмисивната инфекция са кърлежите от род Ixodes.
След като заразен кърлеж ухапе здраво куче, бабезиите бързо нахлуват в кръвообращението и атакуват червените кръвни клетки. Те проникват в тях и ги разрушат. Атаката не е само срещу еритроцитите, а и срещу всички органи.
Заболяването за първи път е открито при говедата и овцете от румънският лекар Виктор Бабеш, а първият описан случай при кучета е докладват от Италия.


Симптоми на Бабезиоза

Бабезиозата може да протече остро с развитието на бърза хемолитична криза и шок или бавно с развитие на прогресиращи клинични признаци.
Най-честите признаци, които собствениците забелязват при кучета диагностицирани с Бабезиоза са:

  • обща отпадналост. Отказват да се движат, предпочитат да лежат и дори понякога не успяват да се изправят.
  • отказ от храна
  • загуба не тегло
  • бледи лигавици и венци
  • промяна в цвета на урината

Подути лимфни възли, хипертермия, наличието на ниски еритроцити, наличието на билирубин и урината, ниски протеини и високи бъбречни и чернодробни показатели са диагностични признаци, които ние ветеринарните лекари в Ню Вита откриваме при нашите пациенти.
Много кучета развиват глумеронефрит, имунно-медиирана лимфоцитоза и хемолиза, метаболитна или респираторна алкалоза или ацидоза, повръщане и диария, панкреатит, асцит, оток на белия дроб и очни проблеми.
Предизвикателство за ветеринарните лекари е поставянето на диагнозата, когато болестта протича хронично или субклинично. В тези случаи нашите ветеринарни лекари изискват серия от кръвни изследвания.

Диагностициране на Бабезиоза

показателни белези за диагностициране на бабезиоза при куче
Белези за подозрение на Бабезиоза

Най-широко използваният диагностичен метод е откриването на причинителя в кръвна картина. Това обаче не винаги е лесна задача и зависи от количеството на бабезии в еритроцитите. Необходимо е строго да се спазват методиката по вземане на кръв и последващите оцветявания.
PCR тестуването може да открие 4 вида бабезии, но рядко се използва като първи диагностичен подход.
Серологичното тестуване и определяне титъра на антитела имат ограничено приложение. Положителният резултат не ни дава 100% сигурна информация за активна инфекция, тъй като антителата могат да перзистират в кръвта с години след излекуването на болен пациент. Освен това образуването на антитела се случва след 10 ден от началото на заболяването, и при появата на първите признаци тестове показват фалшиво отрицателни резултати.
Нашата клиника разполага с нужната апаратура и диагностицира това заболяване бързо, само за няколко минути. Много важна част от поставянето на диагноза е изследването на кръвните проби и изследването на урина. Наличието на билирубин в урина, силно намалени еритроцити, хемоглобин и хематокрит са предпоставки за осъществяване на допълнителна диагностика за доказване на Бабезиоза.


Лечение на Бабезиоза при кучето

Комбинираният метод на лечение на тази опасно кърлежова инфекция е въведен в нашата клиника. Използват се антибиотици, атоваквон, имидокарб, витамини и лекарствени средства за стимулиране производството на кръвни елементи. Много често при тежкият развой на заболяването животните се хоспитализират и се започва вливания на течности и лекарства стимулиращи бъбречната и чернодробната функция. Някои животни могат да развият тежка бъбречна недостатъчност и чернодробна недостатъчност, което е лош прогностичен белег. При силна анемия се препоръчва кръвопреливане.
От началото на 2024 година в нашата клиника се лекуваха над 10 пациента. Повечето се повлияха и вече са изписани за домашно лечение. Имаме пациенти, които след прекарана Бабезиоза останаха с нарушения в чернодробна и бъбречната функция за тях ние, като лекари полагаме специални грижи и редовно се виждаме за контролни изследвания.

Може ли човек да се зарази?

Да, човек може да се зарази с тази болест. При нас хората най-често се изолира Babesia microti, която също се предава чрез ухапване от кърлеж.

Има ли профилактични мерки срещу Бабезиоза?

Превенцията на това заболяване е изцяло в ръцете на собственици на домашни кучета. Обезпаразитяването с ефективни препарати против кърлежи целогодишно е от най-голямо значение. За здравето на вашият домашен любимец се доверете на ветеринарен лекар, а не на консултант продавач или познат отглеждат цял живот кучета.
Обработвайте зелените площи в своя дом с ефективни противокърлежови препарати.

Ако имате допълнителни въпроси или нужда от консултация, можете да се свържете с нашия екип на телефон 0899 52 53 55.

Бързо набиране