Възрастни животни

Отличителна статия
Отличителна статия

Благодарение на развитието на ветеринарната медицина, нашите домашни любимци живеят по-дълго. За възрастен един организъм се смята след навършване на 7 годишна възраст. Когато вашият домашен любимец навлезе във възрастовата група „Senior”’, за него трябва да започнат да се полагат специални грижи. Животните се променят не само външно, но и отвътре – органите започват да променят своята функция. Животните са по-податливи към развитие на сърдечни, бъбречни, чернодробни проблеми, увеличават се и шансовете за развитие на тумори.

Както при човека, така и при животните се нарушава слухът и зрението. Ако установите проблем със зрението не ви съветваме да внасяте в жилището си нови мебели или да преподреждате старите, защото в противен случай значително ще затрудните неговото придвижване. Научете вашето кученце докато е младо и се поддава на обучение освен на звукови команди и на визуални, така по-лесно ще преодолеете нарушенията в слуха.

старо куче 1

С напредване на възрастта се променя и активността на вашият любимец. Те стават по-бавни, отказват дълги разходки, не скачат и избягват да тичат. Това може да са признаци на артрит. Артритът е болезнено състояние и изисква добро менажиране. В нашата клиника разполагаме с най-съвремената терапия на контрол на болката, използваме подходяща комбинация от лекарствени средства съобразени с вашите финансови възможности, предлагаме и рехабилитация – ултразвук и магнитотерапия.  Ако вашето куче има артрит вие като добър стопанин трябва да му осигурите подходящи ортопедични легла, рампи за изкачване, платформи за хранене и други средства, с които да облекчите ежедневието му.

Промените в поведението на вашият любимец могат да послужат като индикатор за състоянието на нервната система.

старо куче 2

Голям проблем се оказва наднорменото тегло. Животни с този проблем са предразположени към развитие на диабет, проблеми със сърцето, кожата и дишането, туморни образувания, високо кръвно налягане и други. Водейки ги редовно на профилактични прегледи нашите лекари ще следят теглото и ще изготвят правилен хранителен режим. Внезапната загуба на тегло изисква незабавна консултация, защото това е свързано най-често със сериозен здравословен проблем.

Ако решите да вземете нов домашен любимец за компания на вашия стар другар, трябва да знаете, че по-старото куче трябва да е в активна форма, за да може да се справи с малчугана. Осигурете  му широко и спокойно място за почивка така, че след като той се измори да може да си почива без да бъде обезпокояван.

При възрастни животни са задължителни годишните профилактични изследвания. Нашата програма „Достойни старини” включва вземане на кръвни изследвания всяка година, общ клиничен преглед, който цели да открие невидими заболявания. Не се колебайте и се свържете с нас за повече подробности.

Бързо набиране