Възпаление на матката - Пиометра

Отличителна статия
Отличителна статия

Пиометрата е вторична бактериална инфекция локализирана в половата система на женските кучета и котки, проявяваща се в следствие на хормонален дисбаланс. Това е животозастрашаващо състояние, което изисква спешна медицинска намеса и трябва да се лекува бързо и агресивно.

Причини за възникването на Пиометра

При всяко разгонване (естрален цикъл) лигавицата на матката се увеличава и започва подготовка за евентуална бременност. Ако такава не настъпи, лигавицата продължава да се увеличава с всеки следващ цикъл. В крайна сметка, това натрупване на тъкан става прекалено много и се развива така наречената ендометриална хиперплазия. Тази хиперплазирала тъкан започва да отделя секрети, които са благоприятна хранителна среда за развитие на инфекции. При всяко разгонване маточната шийка се отваря, за да пропусне сперматозоидите за оплождане на яйцеклетката. Именно тогава нахлуват и микроорганизмите, които предизвикват силно възпаление. След приключване на разгонването цервиксът (маточната шийка) се затваря и в матката се създават идеални условия за развитие на гнойно възпаление.

Друга основна причина е даването на препарати за прекъсване и потискане на разгонването на женските животни.

Куче с пиоемтра

Какви са клиничните признаци на възпаление на матката при кучето и котката?

Съществуват два вида Пиометра.

Едната е така наречената Отворена Пиометра. При този вид шийката на матката е отпусната и през нея изтичат белезникави, жълто-зеленикави гнойно подобни секрети. Доста трудно се забелязват от стопаните, тъй като кучетата и котките старателно се почистват и облизват.

При Затворената Пиометра липсват изтечения от външните полови органи и образуваната гнойна маса изпълва кухината на матката и корема може да се увеличи.

Животните са отпаднали и летаргични, отказват храна, но имат повишена жажда и често уринират, появява се повръщане. Често постъпват в нашата клиника със силно влошено общо състояние и имат нужда от спешна медицинска помощ.

Често усложнение от Пиометрата е развитието на бъбречна недостатъчност, увреждане на черният дроб. 

Ако не се предприемат бързи мерки може да се стигне до разкъсване на матката и изливане на гнойната материя в коремната кухина, което води до перитонит, сепсис и често завършва фатално за животното. Бързата и адекватна ветеринарна помощ е ключов момент за успешното лечение.

Операция на куче с пиометра

Как се поставя диагнозата Пиометра? 

Всяко куче/котка, което не е кастрирано и проява следните признаци трябва да бъде подложено на обстоен клиничен преглед и да му се назначат допълнителни изследвания:

  • Увеличена жажда.
  • Изтечения от половите органи.
  • Подуване на корема. 
  • Повръщане.
  • Отказ от храна.
  • Унилост и липса на желание за игра и разходки.

За поставяне на точна диагноза се извършват кръвни изследвания и образна диагностика-ехография и рентгенография на репродуктивни органи. В нашата клиника, благодарение на наличната апаратура диагностиката е бърза и адекватна. Това заболяване се диагностицира често при женски некастрирани животни след 8-9 година. Ветеринарна клиника “Ню Вита” разполага с висококачествен ехографски апарат снабден с Доплер. 

Как се лекува Пиометрата?

След поставяне на диагнозата пациента се стабилизира и се подготвя за хирургична терапия. Основният и най-сигурен метод е отстраняването на матката и яйчниците. За животни, които се използват за разплод съществува разработена хормонална схема за лечение, която често се оказва неефективна и отново се стига до хирургична намеса.

Съществуват и случаи, в които животните са навлезли в септично състояние и извършването на интервенцията е невъзможно поради опасност за живота им. В такива животозастрашаващи състояния се предприема агресивна стабилизираща терапия до настъпване на подобрение в показателите.

Как да предпазя моето куче и коте от възпаление на матката?

Единственият начин да се предотврати това опасно за живота заболяване  е кастрация на женските животните. Към днешна дата все още се разпространява лъжата, че първо животното трябва да роди и тогава да се кастрира. Това е непрофесионално и ние от екипът на ветеринарна клиника “Ню Вита” сме на мнение и имаме доказателства, че това е пълна лъжа. Оперирали сме и сме спасявали много животи на кучета от жк. Надежда, жк. Люлин, жк. Модерно предградие, жк. Илиянци, жк. Мрамор, жк. Триъгълника, както и от селата около гр. София. 

За повече информация може да се свържете с лекар от нашата клиника  на телефон 0899 52 53 55 или да ни посетите на място гр. София жк. Обеля ул. Кривините 6.

Операция на куче с пиоемтра 2
Бързо набиране