Ваксини при кучето

Отличителна статия
Отличителна статия

Всичко, което трябва да знаете за ваксинацията на кучето.

Ваксинацията на кучето играе важна роля в опазването и удължаването на неговия живот. България е една от страните, в която единствената задължителна ваксина е тази за Бяс. Има обаче редица други ваксини, които могат да бъдат поставени на вашият любимец, за да го предпазят от сериозни и дори фатални заболявания. Ние от ветеринарна клиника „Ню Вита” работим с утвърдени схеми на приложение и следим постоянно научните доклади за новости при ваксинацията на животни.

Целта на приложението на ваксини е да се обучи имунната система на животните да разпознава вирусите и бактериите и тя самата да започне да изгражда успешна стратегия за унищожаването им. По този начин вашият домашен любимец при среща с даден причинител на инфекция няма да се разболее или ще прекара много леко болестта.

Основните заболявания срещу, които се ваксинират кучетата са: Парвовироза, Гана, Лептоспироза, Хепатит, Бяс, Бордетела – кучешка кашлица. В някои страни се предлагат и ваксини срещу Лаймска болест и Херпес.

Протоколът за ваксинация в нашата клиника започва на 42-47 ден след раждането на кученцата и приключва на 90-ия ден от раждането. За неваксинираните в този период кучета се изготвя индивидуална схема. При възрастните кучета е необходимо поставяне на годишна бустер ваксинация. От вас като собственици се изисква внимателно да следите определените от нас дати за ваксинация, и да не ги пропускате.

Ваксина на куче

Ползите от ваксинацията значително надвишават всички рискове. След поставяне на ваксина на вашето куче трябва да му осигурите няколко часа наблюдение.  Нежеланите реакции, които може да прояви любимецът ви са: треска, сънливост, болка в мястото на инжектиране, отказ на храна, повръщане. Ако забележите подуване на лицето и трудно дишане веднага се свържете с нашите лекари.

Ще ви опишем с няколко думи най-характерните клинични признаци на заболяванията включени във ваксината.

Ганата е заболяване протичащо с висока температура, унилост, носни изтечения, кашлица, пневмонии, повръщане, диария, гърчове и тремор. Човек не може да се зарази.

Парвовирозата е силно заразно заболяване, характеризиращо се с повръщане, кървава диария, дехидратация и висок процент на смъртност. Не засяга човека.

Ваксина на куче 1

Бясът е нелечимо вирусно заболяване, което поразява централната нервна система на  всички бозайници, включително и човека. Задължително всички кучета в България трябва да се ваксинират срещу бяс всяка година.

Хепатитът се проявява клинично с тежка чернодробна недостатъчност, кашлица, унилост.

Лептоспироза е единственото бактериално заболяване включено във ваксините. Заразяването се осъществява от дивите животни. Поразява в по-голям процент ловните кучета. Протича с нефрити, жълтеница, треска. Поради кратката защита, която изгражда ваксината кучетата от рискови райони се ваксинират двукратно през годината.

Кучешка кашлица се проявява със силна суха, продължителна кашлица и серозни пневмонии.

Бъдете отговорен стопанин и ваксинирайте своето куче!

Бързо набиране