Ваксини При Котката

Отличителна статия
Отличителна статия

„Моята котка живее у дома, не излиза навън и няма от къде да се зарази. Аз няма да я ваксинирам”. Всекидневно чуваме тази теза и всекидневно полагаме големи усилия да обясним, че това не е вярно.

Опасните вируси могат да проникнат в дома ви чрез вашите обувки, дрехи и по въздушен път. Независимо, че вашият домашен любимец не излиза навън той е застрашен от много инфекциозни заболявания.

Днес домашните любимци живеят по-дълъг и здравословен живот благодарение и на ваксините. Чрез масовите ваксинации се елиминираха страшни и нелечими заболявания, а други бяха силно ограничени.

Въпреки, че са разработени успешни ваксинални схеми все още се срещат неваксинирани животни, което крие голям риск за тяхното здраве.

Всеки стопанин след придобиване на ново коте е натоварен със задачата да му осигури нужните профилактични манипулации. Ние съветваме веднага след като станете собственик да ни посетите за първа консултация. Нашите лекари ще ви консултират и ще изготвят подходяща ваксинационна схема, ще ви дадат препоръки за правилното хранене и отглеждане, като се съобразят с моментния здравословен статус на вашето котето. Ако сте стопанин на възрастна котка трябва да знаете, че поставянето на бустер ваксини е задължително, за да поддържат стабилен имунитет.
Следваксиналните реакции са рядко срещано явление. В деня на поставяне на ваксината котката може да е леко омърлушена, да изпитва болка в мястото на инжектирането. Обикновенно до 24 часа неразположението отминава без да се вземат медицински мерки.

Кога трябва да бъде ваксиниранa моята котка?

Имунитетът, който майката предава чрез коластрата на малките котета спада след деветата седмица. Затова и схемата на ваксинация започва след това.

От кои вируси предпазват ваксините?

1.Вируси поразяващи дихателните пътища.

Два са основните вируса, които предизвикват тежки ринити, пневмонии, конюнктивити, кашлици, афти в устната кухина и треска. Това са котешкият херпесвирус FHV-1 и калицивирозния вирус FCV. При малките котенца болестта протича тежко. След излекуване те могат да останат доживотно носители на вируса и за кратко излъчители.

Ваксини на котки 2

2.Панлевкопения.

Котешкият панлевкопеничен вирус предизвиква остри и по-често фатални хеморагични гастроентерити. Вирусът е силно устойчив в околната среда и може да оцелее в продължение на една година извън тялото на котката! Поразява най-силно котета под 12-месечна възраст. При бремените котки води до аборти или раждане на котенца с аномалии в мозъка.

Разработените ваксини са силно ефективни и препоръчителни.

3.Котешка левкемия (FeLV)

Котешкият левкозен вирус предизвиква заболяване, което се разпространява чрез замърсени купички и други котешки принадлежности. Малките котенца могат да се заразяват от майката при раждането или когато започнат да излизат навън. Клиничната изява на болестта е много разнообразна поради факта, че води до силна имуносупресия, анемия, лимфомни изменения в коремната и гръдната кухина. Чест признак е липсата на апетит, повръщане, диария, иктерус, репродуктивни проблеми. Ваксината е силно препоръчителна в домакинства с повече от една котка, и при тези излизащи свободно на разходка.

Тумор рентген

4.Бяс

От много години България се смята за  държава, която е свободна от това заболяване. За котките пребиваващи в нашата страна не се изисква поставяне на тази ваксина, но тя е задължителна при пътуване извън страната.

Нашите лекари ще ви консултират безплатно по всякакви здравословни проблеми. Обадете се днес и запазете час на тел.: 0899 52 52 55.

Бързо набиране