Кувьоз

Отличителна статия
Отличителна статия

Радваме се да съобщим, че от този месец Ветеринарна Клиника Ню Вита разполага с кувьоз. Това е важна придобивка, която поставя грижата за интензивни пациенти на едно ново ниво.

Кувьозът представлява специална закрита кутия с възможност за регулация на вътрешната температура, влажност на въздуха, а също така и подаване на допълнителен кислород. Това ни дава възможност прецизно да изпълним индивидуалните нужди на всеки един критичен пациент.

нов кувьоз във ветеринарна клиника Ню Вита
Нов кувьоз във ветеринарна клиника Ню Вита
кувьоз за грижа на домашни любимци във ветеринарна клиника Ню Вита
Можем да отговорим и на нуждата от интензивна грижа с кувьоз

В каква ситуация бихме ви предложили интензивна грижа в кувьоз?

Разбира се, когато става дума за новородени котенца и кученца. Малките се появяват на бял свят без да могат да регулират самостоятелно температурата си и да поддържат сами своята терморегулация. Както и при хората, бебетата имат нужда от допълнително затопляне, което се осигурява от кувьоза. С неговата помощ ние поддържаме температурата на малките новородени, и също така им осигуряваме допълнителен кислород при необходимост.

Но кувьозът помага не само при обгрижването на новородени. Има и други групи пациенти, при които такъв тип интензивна грижа играе важна роля.

  1. Следоперативни пациенти
    Независимо дали става въпрос за рутинна кастрация, или тежка коремна и гръдна интервенция, следоперативните пациенти се нуждаят от особени грижи. По време на анестезията техните метаболитни процеси се забавят – те не могат да контролират температурата си, кръвното си налягане. Газът, който се използва при инхалационната анестезия, има свойството да изсушава белия дроб. Така че освен поддръжката на телесната температура на един такъв пациент, регулацията на влажността на вдишвания въздух подпомага възстановяването на белия дроб след инхалационна анестезия.
  2. Пациенти с анемия
    Анемия означава липса на червени кръвни клетки. Както знаем, тяхната основна функция е пренасяне на кислород към всички тъкани. Когато тези кръвни телца липсват, целият организъм изпитва кислороден глад. Независимо от причината на анемията, допълнителният кислород винаги много подобрява състоянието на пациента по време на лечение.
  3. Пациенти с белодробна патология
    Както и при хората, животните също страдат от белодробни проблеми – астма, бронхит, пневмония, плеврит и т.н. Тези заболявания водят до обща липса на кислород в целият организъм, карайки животните да изпитват затруднения при дишане. Кувьозът разполага с функция за допълнително подаване на кислород, което много подпомага дишането. Също така регулацията на влажността на въздуха многократно ускорява оздравяването, а възможността за инхалации минимизира стреса, който повечето животни изпитват при опити за инхалации с маска.
  4. Кардиологични пациенти
    Една от най-трудните категории пациенти изискващи постоянен мониторинг. Когато животното страда от сърдечен проблем, сърцето му не успява пълноценно да изпомпва кръв към тъканите и кръв не успява да се обогати с кислород и да го достави до самите органи. Това води до задух, кислороден глад, тромбоемболия (зашушване на съдовете), а понякога и оток на белия дроб. Кувьозът в случая играе ролята на кислородна клетка, осигурявайки непрекъснат приток на кислород към пациента, за да подпомогне състоянието.
  5. Травматични пациенти
    Още една тежка категория. Пациентите с множествена травма изискват много специфични условия в интензивното отделение. Почти всички пациенти имат нужда от допълнително загряване и кислород, което кувьозът осигурява на адекватно ниво. Същото важи и за шокови пациенти.
  6. Неврологични пациенти
    Животни с мозъчни инфекции, епилепсия, новообразувания в главен мозък също имат определени нужди поради натовареността на нервната им система. В кувьозът те са в една защитена среда, осигуряваща всичко необходимо за подобряването на състоянието им.
  7. Могат да се поставят инхалативно лекарствени средства.

Дали животното ви има нужда от такива интензивни грижи, ще установи лекар по време на преглед. Параметрите на програмата в кувьоза се избират индивидуално според случая, така че можете да сте сигурни, че вашият домашен любимец ще получи максималната грижа, от която се нуждае в такъв момент.

Бързо набиране