Грижа За Зайци, Таралежи И Други Гризачи

Отличителна статия
Отличителна статия

Ако сте решили да си вземете зайче или друг представител от семейство гризачи за домашен любимец е добре да знаете някои основни правила за отглеждането им, както и най-често срещаните здравословни проблеми, които могат да възникнат при тях.

Грижа за заек

Хранене

Диетата на гризачите трябва да включва сено и гранулиран фураж. Трябва винаги да имат достъп до прясна питейна вода.  Избягвайте даването на храни с високо съдържание на прости захари и нишесте, те могат да причинят свръхрастеж на патогенен тип бактерии в храносмилателния тракт на вашия любимец и сериозно да застрашат живота му. Не препоръчваме даването на свежи зеленчуци.

Отглеждане

Гризачите са активни повече сутрин и вечер, това е подходящото време за игри и разходки в заградени площи. Подовата настилка върху, която се отглеждат трябва да бъде равна, суха, покрита със слама, пелети, талаш или друг мек материал, така че краката им да не се нараняват. Добре оборудваните клетките трябва да се поставят в закрито, топло и проветриво помещение. Ако искате да отглеждате гризачите във външно заграждение, важно е да се уверите, че ще имат достъп до сенчесто място, което ще е защитено от хищници, дъжд и други неблагоприятни метеорологични условия.

Ветеринарномедицински грижи

Честите здравословни проблеми при домашните зайци и гризачи са: абцеси в устната кухина, стомашно-чревни разстройства, пикочно-полови заболявания, както и  наличието на външни и вътрешни паразити. За да е здрав вашият домашен любимец трябва минимум на всеки два месеца да посещава ветеринарен лекар за профилактични прегледи, за изрязване на нокти и зъби, за обезпаразитявания, както и за редовни ваксинации. Ваксините за зайците са основно срещу хеморагична болест и се поставят на всеки 6 месеца. Кастрирането на гризачи е важна манипулация, която удължава живота на гризачите и намалява агресивното поведение при мъжките индивиди.

Грижа за таралежи

Грижа за таралеж


Таралежите могат да бъдат страхотни домашни любимци. Средната продължителност на живот е от четири до седем години. Обърнете внимание, че те са нощни животни и спят най-много през деня. Като всеядни животни таралежите ядат растителна храна, плодове и насекоми. На пазара се предлагат различни гранулирани храни за таралежи. Най-разпространеният вид таралеж за домашен любимец е белия африкански.

Ветеринарномедицински грижи

Подобно на котките и кучетата, таралежите също се нуждаят от редовни ветеринарни посещения, но за тях все още няма разработени ваксини. Препоръчват се годишни кръвни изследвания и обезпаразитявания. Често срещаните болестни процеси, които засягат таралежите са: недостиг на витамини, затлъстяване, наличие на акари, пневмония, рак, стомашно-чревни блокади, зъбни заболявания, мастна чернодробна дистрофия и вътрешни паразити.

Бързо набиране