Грижа За Котенца

Отличителна статия
Отличителна статия

Ветеринарномедицински грижи и мероприятия за малки котенца.

Обикновено новият член на семейството трябва да пристигне след навършване на две-три месечна възраст. Ако е от развъдник котето пристига в новия си дом след поставяне на всички ваксини. Първият съвет, който можем да ви дадем е веднага след като закупите или осиновите коте да го доведете в нашата клиника за педиатричен преглед и консултация. По време на  първото ви посещение при нас нашите лекари могат да проведат изследвания за инфекциозни и паразитни заболявания (Левкоза, Спин, Панлевкопения, Гиардия и други), обезпаразитяване, издаване на паспорт. Ще обсъдим бъдещите ви посещения, ще направим ваксинална схема и ще изготвим хранителен режим. Необходимо е поставянето на първата ваксина да е на 8 седмична възраст. Ако имате някакви документи от предишният собственик трябва да ги носите, за да ги прегледаме и впишем информацията в досието на пациента.

В новият си дом всяко коте през първите няколко дни е подложено на силен стрес. Ако в едно домакинство има повече от една котка, ние препоръчваме да поставите новият домашен любимец под карантина за една седмица в отделна стая. През тази седмица новото коте ще свикне с вас и новата обстановка, освен това вие ще следите здравословният му статус. Прояви ли някакви здравословни проблеми веднага се свържете с нашите специалисти. Обезпаразитяванията в началото са по-чести, през две седмици, за да се минимизира всякаква възможност за паразитоза. Следващите обезпаразитявания се определят в зависимост от местообитанието на котката и сезона.

Четири седмици след първата ваксина се поставя втората ваксина, и всяка година задължително се прави бустер ваксинация. Ваксината за Бяс не е необходима, ако котето ще живее само в България и няма контакт с горски животни като лисици и язовци.

Преди да настъпи първото разгонване, всяка женска котка трябва да бъде кастрирана, ако няма да се ползва за разплод.

Всяка котка се нуждае от специфични грижи за поддържане на добра космена покривка, затова ви съветваме да започнете тази грижа между 10-20 седмица.

Ако се нуждаете от още съвети не се колебайте да се свържете с нас на тел. 0899 52 53 55.

Бързо набиране