Демодикоза при кучето

Отличителна статия
Отличителна статия

Краста при кучетата

Две различни красти се срещат при кучето. Едната се причинява от кърлежи, които обитават повърхността на кожата (Саркоптозна краста), а другите космения фуликул (Демодекоза).

Какво предизвиква Демодикоза при кучето?

Един от видовете краста при кучето е наречен Демодикоза. Това заболяване се причинява от три вида крастни кърлежи: Demodex canis, D. inja и D. cornei. Всяко едно куче и всеки човек нормално по кожата си имат Демодекси. Заболяването се проявява при имунологично и генетично увредени животни. Подтиснатата имунна система позволява на акарите да зaпочнат да се развиват в косменият фуликул и мастните жлези.

Кои животни се разболяват от Демодикоза?

Демодикозата засяга по-често млади до 18 месечна възраст кучета, които имат все още слаба имунна система. При малките кучета се засяга почти цялата повърхност на кожата (генерализирана форма), а при възрастните кучета по-често се поразяват ограничени кожни участъци (локална форма). Основните предразполагащи причини  за развитие на заболяването при малките кученца са изхранването с небалансирана храна, наличието на външни паразити, дълги и продължителни антибиотични терапии, лоши условия на отглеждане и чести къпания с некачествена козметика.

Възрастните кучета, които имат имунен дефицит също са уязвими. Отговорни за срива на имунната система могат да бъдат приема на лекарства (кортикостероиди, циклоспорини, химиотерапия и др.) или системни заболявания (тумори, хипотиреоидизмът, недохранване, хиперадренокортицизмът). Затова важна част от лечението е да се идентифицират предразполагащите причини за развитието на  Демодикозата. 

Заразна ли е крастата за други кучета?

Демодикозата не е заразна за други кучета. Този тип красни кърлежи са нормални обитатели по кожата на ваши кучета. Тя винаги се развива при намаляване защитните сили на организма.

Какви са симптомите на Демодикозата?

Алопецията или загубата на козина започва от главата. Първо пострадват зоните около очите-образуват се демодикозни очила. Сърбежът е слаб и почти не се забелязва. Усложнения най-често се наблюдават при генерализираната форма. Кожата бива нападната от множество бактерии и гъбички, което предизвиква нейното възпаление. Животното изпитва значителна болка и дискомфорт особено при засягане на лапите на кучетата (пододерматит).

Как се диагностицира?

Диагнозата се поставя лесно след дерматологично изследване. Взема се проба чрез настъргване на кожа и се изследва под микроскоп. Запомнете, повечето дерматологични заболявания имат сходна клиника и без добре оборудвана лаборатория и назначаване на правилните изследвания (понякога са доста), няма как да се постави диагноза и да се назначи подходяща терапия.

Как се лекува крастата?

Терапията на Демодикозата е комплексна и е насочена към овладяване на вторичните инфекции, убиване на кърлежите и възстановяване на кожната функция. На пазара съществуват разнообразни лекарствени форми, с които нашите лекари успешно третират заболяването. Предлагат се инжективни препарати като Ивермектин. Това е препарат, който е токсичен за някои породи кучета и трябва да се прилага в точната дозировка, защото може да предизвика бърза смърт на вашият любимец.

Спот-он формите, като Адвокейт, Бравеко, Адвантиж се използват при слаби прояви на заболяването.

Таблетките, които съдържат афоксоланер, флураланер и се използват за профилактика на паразити също се използва с успех.

При възникване на бактериална инфекция се предписват къпане с лечебни шампоани и може да се наложи дълъг прием на антибиотици и имуностимулатори.

Повдигане защитните функции на кожата се осъществява с добавки и различни масла съдържащи биотин, мастни киселини, цинк. 

Каква е прогнозата?

При малките кучета и кучетата с подтисната имунна система често се появяват рецидиви.

Бързо набиране