Лайшманиоза при кучето

Отличителна статия
Отличителна статия

Какво е Лайшманиоза? 

Лайшманиозата е смъртоносно заболяване за кучетата, котките и някоя гризачи.  Човекът също може да се зарази и да боледува тежко. Причинители са малки протозойни паразити Leishmania infantum, Leishmania donovani, които традиционно се пренасят на куче чрез ухапване от т.н. пясъчни мухи–Phlebotomus. Това са малки вътреклетъчни паразити, живеещи в белите кръвни клетки, в кожата и вътрешните органи на кучето. Възможно е заразяването да се осъществи и при контакт между две кучета, чрез преливане на заразена кръв, секрети или трансплацентарно предаване от болна майка на малкото и кученце. Заболяването се среща в много страни от Латинска Америка и в страните с по-топъл климат, включително и в България. Интересен е фактът, че пясъчните мухи не жужат както комарите и имат малко кафеникаво телце. Срещат се в селските райони, горите и парковете в заселените места, а не по плажовете. Хапят не само кучета, но и хора и някои чувствителни на ухапване индивиди могат да получат зачервяване и сърбеж на мястото на ухапването. Рискът за човека е минимален, тъй като при хората заболяването е лечимо, с изключение на хора с отслабена имунна защита /СПИН/.

Активността на пясъчните мухи започва след залез слънце и продължава до зори, като активният им сезон е от май до октомври.

Какви са клиничните признаци на Лайшманиозата?

Инкубационният период на заболяването e от 3 до 11 месеца, но понякога може да остане скрито в продължение на години. 

При някой кучета клиничните признаци на заболяването могат и да не се проявят, ако се отглеждат в добри условия.

Заболяването има две форми: кожна и висцерална. 

Кожната форма. Тази форма често засяга котките.

  • Най-честият признак на кожната форма е обилното падане на козината около очите, муцуната и крайниците. 
  • Кожата на засегнатите места (муцуна, възглавничките на краката, около очите) се удебеляват и втвърдява. Могат да се образуват възли и бучки.
  • Често срещани са дерматитите в областта на главата и краката, и на местата които има допир със земята.
  • Много кучета губят тъмната си пигментация на кожата и тя избледнява. 
  • Образуват се рани, които не се поддават на лечение и бързо увеличават своя размер.
  • В напреднал стадий се наблюдава извиване и нарастване на ноктите на всички крайници.
  • Повръщане, куцота, умора, мелена, гноен конюнктивит са други често срещани симптоми.

Висцералната форма засяга вътрешните органи се среща много по-често при кучето. Наблюдаваните симптоми са:

  • Увеличаване на лимфните възли и далака.
  • Лесна умора и висока температура.
  • Отоци по ставите и затруднено придвижване.
  • Силно слабеене, повръщане и диария.
  • Повишена жажда.
  • Развива се сериозна бъбречна недостатъчност.
  • Кървене от носа.

За период от две седмици в нашата клиника постъпиха за лечения две кучета, които проявиха и двете форми на това заболяване. И при двата пациента се наблюдаваха: силна кахексия, запазен апетит, възпаление на очите-конюнктивит. От направените изследвания не се установиха съществени изменения. Силно впечатление направи повишаване броят на левкоцитите. Коремната ехографията не показа съществени изменения. Гнойният конюнктивит и състоянието на едното куче не се повлияваха от назначената терапия. Само за 24 часа се появиха големи кожни рани, които не се подобряваха въпреки използването съвременни лекарствени средства. Пристъпи се към извършване на тест за Лайшманиоза. Резултатите бяха положителни. Този наш пациент разви кожната форма на заболяването (образуват се рани, не повлияващи се на лекарства, сърбеж и бързо разпространение по цялото тяло, блефарит и гноен конюнктивит).

Другият наш пациент разви висцералната форма и за 48часа направи остра бъбречна и последваща полиорганна недостатъчност и за жалост не се повлия на лечението.

Как се диагностицира Лайшманиозата по кучето и котката?

Диагностицирането на заболяването става с кръвен тест, който ще потвърди или отхвърли диагнозата. Може да се вземат и тъканни проби от подут лимфен възел или костен мозък и да се изготви микроскопски преглед за откриване на причинителя. Заболяването при нашите пациенти се потвърди с кръвен тест. Най-точна диагноза се поставя след PCR test във външна лаборатория.

Лайшманиоза на куче

Има ли лечение Лайшманиозата?

Целта на лечението е да се предотвратят клиничните признаци.

Лекарствените препарати не предотвратява новата му поява в по-късен етап. Препаратите, които се използват са инжективни или в перорална форма, като лечението може да продължи 3 месеца. В България липсва регистриран препарат за лечение. При нашият пациент лечението продължи 3 месеца и имаше значително подобряване на всички функции в организма.

Как можете да предпазите кучето си ?

  • Има разработена ваксина, която се поставя в държави с топъл климат.
  • В периода на най-голяма активност на пясъчните мухи трябва да държите кучето си в закрити помещения от залез слънце до изгрев. 
  • Осигурете защита с различни противопаразитни каишки и препарати с репелентно действие срещу пясъчни мухи. 
  • Наблюдавайте животното си и при най-малко съмнение го заведете на ветеринарен лекар, за да се направи  кръвен тест. 

  Установено в началото, лечението е по-успешно.

Бързо набиране