Избор на куче

Отличителна статия
Отличителна статия

Във вeтеринарна клиника Ню Вита вярваме, че връзката между човека и животните спомага за създаването на едно по-добро общество. Добрият и съвестен собственик на куче знае, че те са предани, любящи и всеоотдайни същества, които изпълват деня ни с радост, и благодарение на това ние хората имаме един по-щастлив живот. Освен това собственикът носи и голяма отговорност за кучето си. Все още по нашите ширини е широко разпространено изоставянето на домашни любимци в приюти или изхвърлянето им на улицата.

Нашият съвет е преди да вземете куценце да помислите много внимателно и да си отговорите на въпроса „Ще се справяли с този нов ангажимент през следващите 10-15 години?”.

Породисто или непородисто?

В приютите в България и по света преобладават безпородни кучета, които често са получени чрез смесването на няколко породи. Като тяхното предимство е по-големият генетичен фон, който ги прави по-здрави кучета.

Всички кучета имат уникална собствена идентичност. Някои породи са прекалено енергични, други шумни, трети търсят постоянно човешко присъствие. Добрата новина, е че за разлика от котките, кучетата подлежат на дресировка. С много търпение и работа вие може да ги обучите и за определен период от време да получите завидни резултати. Някои породи като Немска овчарка, Лабрадор, Голдън ретрийвър и всички пастирски кучета се обучават много по-лесно от други породи като Гончетата, Териери, Йоркита, Мопсове и други. В интернет пространството съществуват множество програми наречени „breed selector”, които ще ви помогнат при избора на подходяща порода.

Отговорете си на следните въпроси, преди да станете горд собственик на куче:

  1. Къде ще живее кучето – в апартамент или къща?

Определено животните, които се отглеждат свободно в къща са късметлии. Това е правилният начин на отглеждане. За апартамент ние препоръчваме кучета с по-малки размери и по-спокоен нрав. За животни, които живеят в апартамент или в малки помощения вие трябва да отделяте  време за дълги разходки (минимум по два пъти  дневно, за минимум 30 минути). В двор свободно могът да се отглеждат и кучета с по-голям размер. Не дръжте кучето си вързано на синджир!

  1. Малка, средна или гигантска порода кучета?

Две кучета едно до друго 1

Малките кучета са по-уязвими на травми в сравнение с големите, те по-трудно  се поддават на дресировка, също така са по-капризни за отглеждане. Големите кучета имат нужда от повече пространство и колкото по-голямо е кучето, толкова по-големи са разходите за храна, медикаменти и други.

3.Късокосместто или дългокосместто?

Две кучета едно до друго 2

Определено всяка година независимо дългокосместо или късокосместо е вашето куче ще трябва да инвестирате средства и време, за да поддържате външния му вид. Дългокосместите породи изискват подстригване поне два пъти годишно, и разресване всяка седмица. Независимо дали е късокосместо или дългокосместо помислете си дали може да свикнете с постоянно наличие на косми по дрехи и мебели.

Избягвайте да купувате кучета онлайн, от зоомагазини, от нерегистрирани развъдчици и пазари, защото те имат големи пропуски в развъждането и отглеждането на кученцата, както често се оказва имат и здравословни проблеми. Купувайте само от регистрирани в БАБХ развъдници.

Нашите лекари могат да ви окажат съдействие при избора на домашен любимец, не се колебайте да ни потърсите.

Бързо набиране