Избор На Котка

Отличителна статия
Отличителна статия

Да спася коте от улицата или да закупя породисто коте?

Вечната главоблъсканица сред стопаните. Осиновявайки коте от улицата вие завинаги ще промените съдбата на това коте. В България все още развъждането на породисти котки се води от принципа за печалба. Почти всеки притежател на мъжка и женска котка създава нелегитимен развъдник, в който се раждат котета без необходимите генетични тествания и развъдна селекция. Картирането на котешкият геном и изолиране на котета носители на генетични мутации, които водят до тежки структурни аномалии в развитието на котките в България е тема табу. Затова купувайки си коте от дадена порода не ви гарантира, че купувате физически здрав индивид, който с напредване на възрастта няма да прояви признаци на вродени аномалии (сърдечни проблеми, проблеми със ставите и гръбначният стълб, проблеми с бъбреците). Като общо известно правило е, че естественият подбор създава по-устойчиви индивиди.

През годините нашата клиника се сблъска с още един проблем произтичащ от неконтролируемото междусъседско развъждане, а именно продажба на котета с инфекциозни нелечими заболявания, като Коронавироза, Левкоза и други. Много от тези котета за жалост неуспяхме да спасим. Благодарение на алчността на някои развъдчици собствениците останаха емоционално сринати.

Дългокосместа или Късокосместа котка?

В последните години груминг услугите сред домашните любимци нашумяха много. До 6-7 месечна възраст котките не сменят козина, но след тази възраст вие ще установите наличие на косми по вашите дрехи и мебели. По принцип усиленото падане на козина е два пъти годишно-пролет и есен, но при котките живеещи в апартамент се наблюдава целогодишно. Естествено е, че собствениците на дългокосместите котки трябва да полагат повече грижи за козината им. Препоръчително за тях е минимум два пъти седмично разресване, за да не се оформят сплъстявания. При късокосместтите разресване се прилага по-често по време на смяна на козината.

Алергии към котката?

Ако проявявате някакъв вид алергии, ние ви съветваме преди да станете собственик на котка да прекарате известно време с избраният от ваш любимец. Много хора се отказват да бъдат собственици на котки, именно поради факта, че развиват алергии. Няма такава порода, като „по-малко алергична“. При породите Сфинкс, Девон рекс, Сибирска горска котка и Корнишрекс се предполага, че по козината им има по-малко количество от антигена, който предизвиква  алергия към козината на котките. През 2020 година излезе научна статия, която показва, че промяна в диетата на котките води до намаляване на тези алергични антигени. От кокошите яйца е изолирано специфично антитяло, което неутрализира тези алергени. Тези изолати са вложени в производството на лечебна суха храна, на която много собственици разчитат, но все още няма категорични положителни резултати. Ние от Екипът на ветеринарна клиника „Ню Вита”  ще следим тази нова тенденция.

Характер на котката

Котките са хищници и в дивата природа обичат да ловуват. През деня обичат да поспиват, а през нощта са активни. Има породи, които са селектирани да бъдат с по-спокоен нрав, такива са Британска късокосместта, Турски ван, Персийките, Рагдол, което ги прави идеални семейни котки. Други породи са много активни и независими – Девон рекс, Савана, Корат, Абисинската порода.

Като собственик на котка вие трябва да осигурите на вашият нов домашен любимец

  1. Постоянен досптъп до прясна питейна вода. Храненето е по два пъти на ден, като може да оставяте храна целодневно, ако котката не е лакома.
  2. Място за почивка и игра – легла, катерушки, драскалки, място за катерене, играчки.
  3. Тоалетната е важна част от първоначалното оборудване. На пазара се предлагат различни видове съдове – отворени или затворени, както и различни котешки постелки – силикон, бентонит, пясък, гранули и други. Тук трябва вие да си изберете подходящия материал, в който вашата котка да се чувства комфортно и да е лесен за поддържане от вас.
  4. Място за наблюдение -котката ви неминуемо ще намери това място в дома ви, но не е сигурно, че то ще ви допадне. Котките като хищници се нуждаят от високо и лесно достъпно място, от което да наблюдават случващите се събития.
Бързо набиране