Хипертиреоидизъм при котките

Отличителна статия
Отличителна статия

Хипертироидизмът при котките е често срещано хормонално заболяване свързано с повишена продукция на хормони от щитовидната (тироидната) жлеза. Това е най-разпространеният хормонален дисбаланс при котките в зряла възраст. 

Симптоми на Хипертиреоидизъм

Симптомите на хипертиреоидизмът обикновено са доста неспецифични. Наблюдава се предимно при  котки над 7-8 годишна възраст. Животните обикновено имат увеличен апетит, но слабеят. Това е нещо, което веднага се забелязва от опитния ветеринарен лекар. Отбелязваме, че не всяка слаба котка е с Хипертироидизъм и не всяка котка с Хипертироидизъм е слаба. 

Заболяването е съпроводено с увреждане на сърцето, съдовата система и бъбреците. Трябва да се контролират кръвното налягане, хипертофията на миокарда и бъбречните проблеми. 

Котките стават много активни, неспокойни, раздразнителни и много често клиентите ни се съмняват, че техният любимец е с „деменция”. Наблюдават се постоянното мяукане и обикаляне из помещенията, все едно търсят нещо. Чести симптоми има от страна на отделителната и храносмилателната система (повръщане), както и кожни прояви като сърбеж и лошо състояние на козината. Признаците са толкова нехарактерни, че понякога успяват да заблудят дори и ветеринарния лекар. 

Как се поставя диагнозата Хипертиреоидизъм?

Обикновено до поставянето на тази диагноза животното е преминало през дълъг курс на безуспешни лечения, прилагани са различни терапии и са извършвани множество диагностични изследвания. За радост в България диагностиката става все по-лесна и достъпна и ние във ветеринарна клиника Ню Вита разполагаме със съвременен диагностичен хормонален анализатор, с който бързо поставяме тази диагноза. Основният метод за диагностика е изследване на Т 4  хормонът.

Поставянето на диагнозата не рядко изисква повече време и обстойни беседи със стопаните относно поведението на котката у дома. Ние от екипа на ветеринарна клиника “Ню Вита” имаме опит в диагностицирането на Хипертиреоидизъм, както в класическата му проява, така и в нестандартното протичане на заболяването. Поставянето на диагноза при нестандартното протичане ни накара да се чувстваме много щастливи и удовлетворени от постигнатия успех.

Котка с Хипертиреоидизъм

Как се лекува  Хипертиреоидизмът?

След поставяне на диагнозата се изисква доживотна терапия. Включват се препарати, които да подтиснат образуването и отделянето на хормони от щитовидната жлеза. Проследяват се функцията на всички засегнати органи и ако е необходимо се включват допълнително лекарства. На пазара съществуват вече препарати, с които ние ветеринарните лекари можем успешно менажираме това заболяване. Всички наши пациенти с доказан Хипертиреоидизъм са подложени на скринингови хормонални изследвания поне два пъти годишно.

Важно е да се следи кръвното налягане. Високото кръвно налягане уврежда очите, мозъкът, бъбреците и скъсява живота на вашата котка. Ветеринарна клиника “Ню " разполага с Доплер апарат за измерване на систолично кръвно налягане.

НЕ ПРОМЕНЯЙТЕ ДОЗИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА БЕЗ ДА ВИЕ ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ЛЕКУВАЩИЯТ ВИ ЛЕКАР.

Представяме ви накратко случаят на котаракът Мърфи, който е кастриран на 9 години. През целият си живот той се скита около блоковете на жк. Надежда. Собствениците ни потърсиха за помощ, след като забелязват бързо отслабване. Преди 2 години е тежал 9.500 кг., а при постъпването в нашата клиника за преглед тежеше 4.300 кг. и отказваше да се храни. Всички изследвания, които са били извършвани до момента не са показали отклонения от нормата, но според стопаните му той прогресивно се влошава. И така след пълен клиничен преглед в ветеринарна клиника “Ню Вита” се наложи Мърфи да бъде хоспитализиран за стабилизация и допълнителна диагностика. Това, което се установи от нашите ветеринарни кардиолози е учестена сърдечна дейност и високо кръвно налягане. Кръвните изследвания показаха повишение на червени кръвни телца и хематокрита. Клинично котката беше много слаба. Благодарение на съвременната диагностична апаратура в нашата клиника, д-р Стоичков след анализ на събраната информация постави диагнозата Хипертиреоидизъм. Нива на изследваните хормони бяха силно завишени.

Друг интересен случай от нашата практика беше съпътстван с образуване на огромно количество камъни в пикочния мехур, слабост, измършавяване и лоша космена покривка. Котето беше докарано в нашата клиника в критично състояние от жк. Модерно предградие. След получаване на всички резултати то се оказа с Хипертиреоидизъм. Успяхме да го стабилизираме и да го подложим на хирургична интервенция за отстраняване на камъните от пикочния мехур. Сага Рижко живее своя втори живот, благодарение на нашите общи усилия.

Съветваме ви да не се опитвате да диагностицирате това заболяване без участие на ветеринарен лекар, който има опит в диагностицирането и контрола на хормоналните заболявания. Това може да бъде опасно за вашият любимец. Ние от екипът на ветеринарна клиника “Ню Вита” винаги сме насреща и можем да ви съдействаме при разрешаване на възникване на всякакви здравословни проблеми.

Потърсете ни на телефон 0899 52 53 55 или на място гр. София жк. Обеля ул. Кривините 6.

Бързо набиране