Ветеринарен стоматолог

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
2 часа

Ветеринарен стоматолог

Ветеринарна клиника Ню Вита разполага с техника за извършване на специализирани дентални прегледи и хирургични манипулации. Нашите лекари ще ви предоставят качествени и безболезнени процедури. Ако установите лош дъх, пожълтявания по зъбите, подутини около и в устата, слюнотечение, зачервяване по венците на вашето куче или коте, моля свържете се с ветеринарен стоматолог. Можете да се доверите напълно на лекарите в Ню Вита.

Видове и функция на зъбите при животните

Млечните зъби при кучето и котката израстват около третата седмица след раждането. Това са непостоянни зъби, които до осем месечна възраст се заменят с постоянни.

Зъбите (dentes) имат ясно различими части: корона, шийка и корен. Структурно всеки зъб е изграден от зъбен емайл (най-външният слой), дентин (средният слой) и зъбна пулпа (вътрешната съединително-тъканна обвивка), в която се разпологат кръвоносните съдове и нерви.

При бозайниците има четири основни вида зъби, в зависимост от тяхната преобладаваща функция: 

Резци - служат за захапване и откъсване на храната.

Кучешки - служат за задържане на храната, докато тя бъде откъсната. Кучешките зъби са най-добре развитите и функционално натоварени зъби при хищниците. 

Премолари (предкътници) - служат за механично раздробяване на хапката.

Молари (кътници) - служат за механично раздробяване на хапката. 

Куче навършило една година трябва да има 42 постоянни зъба, от които 12 резци, 4 кучешки, 16 премолари и 10 молари. При котките броят на постоянните зъби е 30 (12 резеца, 4 кучешки, 10 премолари и 4 молара).

Кой са най-често срещаните стоматологични заболявания при кучето и котката?

Домашните любимци (кучето и котката) страдат от различни заболявания в устаната кухина – зъбна плака, зъбен камък, гингивит, кариес, счупване на зъб и др. Зъбната плака представлява натрупване на твърд налеп в областта на шийката на зъба (границата между коронката на зъба и венеца), образуващ се главно от остатъци от храна и намножаващи се бактерии. Тя придава лошият дъх от устата и предразполага към образуването на кариес и възпаление на венеца (гингивит). Най-често се установява при животните след три годишна възраст, но това зависи от начина на хранене, устната хигиена и породата. Има породи, които са силно предразположени към образуване на зъбен камък. Това са предимно малките и миниатюрни породи (Йоркширски териер, Мини пинчер, Чихуахуа, Шпиц, Болонка, Мопс и др.). 

Зъбният камък е вследвие на натрупаната плака. Той представлява зъбна плака, в която са се натрупали много калциеви соли, които му предават твърдост. За да се предотврати или намали натрупването му е препоръчително всеки ден да се мият зъбите на вашият домашен любимец. Не всяко животно позволява да му се бърка в устата, но затова има и други приспособления – вода за уста, спрей, прах, гел за зъби, дентални медицински лакомства и други. Диетата също е от голямо значение. Препоръчват се изхранване с твърди храни (под формата на гранула), които механично почистват повърхността на зъба. Меките храни (консерви, паучове, домашно приготвена храна, барф и др.) се задържат върху зъбите и междузъбното пространството и животни хранени по този начин образуват много по-често зъбен камък. 

Зъбната плака и зъбният камък се натрупват не само по видимата част на зъбът, но и под венеца. Това предизвиква възпаление на венеца (гингивит)-силна болка, зачервяване, кървене и отдръпването му от зъба. По този начин зъбът се оголва и става предразположен към падане и/или счупване. Развалените зъби предизвикват болка и отказ от храна. При високостепенно натрупване може да се засегне костната структура на челюстта и това да предизвика нейния лизис (разтапяне). Горната и/или долнаната челюст могат спонтанно да фрактурират (счупят). Това е едно от най-тежките усложнения при ненавременно почистване на зъбният камък.  

Как се премахва зъбният камък?

Почистването на зъбния камък се извършва под пълна упойка от ветеринарен лекар - стоматолог. Много важно е да се почисти и зъбният камък под венеца. Това е ключова манипулация за запазване и спасяване на даден зъб. Това, че сте почистили само видимата част на зъбния камък на домашеният си любимец при вашият грумър не означава, че сте се погрижили за неговото здраве. Анестезията е необходима, за да може чрез ултразвуков скалер да се проникне под венеца и да се почистят всички скрити джобове. Самата процедура е рутинна с нискостепенен риск и сравнително кратка (освен, ако не трябва да се вадят зъби). 

Еднократното почистване със скалер не предпазва животните от повторно образуване на плака. След почистване на зъбният камък стопаните трябва да започнат профилактика целяща висока устна хигиена. 

Започването на зъбна профилактика стартира след навършване на 4 месечна възраст.  Моля попитайте вашият ветеринарен лекар за подходящият период и за подходящите продукти, които могат да се използват.

Ветеринарна клиника Ню Вита разполага с ветеринарно-стоматологична апаратура и ветеринарен стоматолог.

Ветеринарната ви клиника има ли нужната апаратура за стоматологични прегледи и манипулации?

Да. Разполагаме с дентален юнит за зъбни процедури и интервенции.

Правите ли пломби на кучета?

Имаме готовност за извършване на тази услуга.

Винаги ли се налага да се упоят животните за качествен стоматологичен преглед и манипулации?

Да. Стоматологичните процедури са силно дискомфортни, дори болезненни и често се налага използването на анестезия.

Почиствате ли зъбен камък без упойка?

Не. За качественото и професионално ултразвуково почистване със скалер е задължително да се премахне и зъбният камък, който се намира под венеца. Това е болезнено за животните и изисква манипулацията да се извърши под анестезия.

Бързо набиране