Ваксинации

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
40 мин.

Ваксини при котката

„Моята котка живее у дома, не излиза навън и няма от къде да се зарази. Аз няма да я ваксинирам”. Всекидневно чуваме тези думи и всекидневно полагаме големи усилия да обясним, че това не е вярно.

Целта на приложението на ваксини е да се обучи имунната система на животните да разпознава вирусите и бактериите и тя самата да започне да изгражда успешна стратегия за унищожаването им. По този начин вашият домашен любимец при среща, с даден причинител на инфекция няма да се разболее или ще прекара много леко болестта.

Опасните вируси могат да проникнат във вашият дом и чрез вашите обувки, дрехи и по въздушен път. Независимо, че вашият домашен любимец не излиза навън той е застрашен от много инфекциозни заболявания. Днес домашните любимци живеят по-дълъг и здравословен живот благодарение и на ваксините. Чрез масовите ваксинации се елиминираха страшни и нелечими заболявания, а други бяха силно ограничени.

Обикновено новият член на семейството трябва да пристигне след навършване на две - три месечна възраст. Ако е от развъдник котето пристига в новия си дом след поставяне на всички ваксини. 

Следвайте следните стъпки, за да имате здрав домашен любимец:

  • След закупуване или осиновяване на коте, то трябва незабавно да бъде и прегледано от лекар. По време на първото ви посещение при нас нашите лекари могат да проведат изследвания за инфекциозни и паразитни заболявания (Левкоза, Спин, Панлевкопения, Гиардия и други), обезпаразитяване и издаване на паспорт. 
  • Поставяйте редовно ваксини и обезпаразитявайте вашият любимец. Нашите  лекари ще изготвят ваксинална схема. Необходимо е поставянето на първата ваксина да е на 8 седмична възраст. Ако имате някакви документи от предишният собственик трябва да ги носите. 
  • Спазвайте препоръките относно храненето на вашето коте. Нашите специалисти знаят кое е най-доброто за вашият любимец.

Въпреки, че са разработени успешни схеми за ваксинация все още се срещат неваксинирани животни, което крие голям риск за тяхното здраве.

 Ако сте стопанин на възрастна котка трябва да знаете, че поставянето на ваксини е веднъж годишно и продължава до края на живота на котката. Реакциите след ваксина са рядко срещано явление. В деня на поставяне на ваксината котката може да е леко омърлушена и да изпитва болка в мястото на инжектирането. Обикновено до 24 часа неразположението отминава без да се вземат медицински мерки.

Кога се поставят първа ваксина при котките?

Имунитетът, който майката предава чрез коластрата на малките котета спада след деветата седмица. Затова и схемата на ваксинация започва на вторият месец.

От какво предпазват ваксините при котките?

1.Вируси поразяващи дихателните пътища - херпесвирус FHV-1 и  калицивирозния вирус FCV.

Те предизвикват тежки ринити, пневмонии, конюнктивити, кашлици, афти в устната кухина. При малките котенца болестта протича тежко. След излекуване те могат да останат доживотни носители на вируса и за кратко излъчители.

2.Панлевкопения при котките

Котешкият панлевкопеничен вирус предизвиква остри и често фатални хеморагични гастроентерити. Вирусът е силно устойчив в околната среда и може да оцелее в продължение на една година извън тялото на котката! Поразява най - силно котета под 12-месечна възраст. При бременните котки води до аборти или раждане на котенца с аномалии в мозъка. Разработените ваксини са силно ефективни и препоръчителни.

3.Котешка левкемия (FeLV)

Котешкият левкозен вирус предизвиква заболяване, което се разпространява чрез замърсени купички и други котешки принадлежности. Малките котенца могат да се заразяват от майката при раждането или когато започнат да излизат навън. Клиничната изява на болестта е много разнообразна.  Вирусът предизвиква силна имуносупресия, анемия, лимфомни изменения в коремната и гръдната кухина. Чест признак е липсата на апетит, повръщане, диария, иктерус, репродуктивни проблеми. Ваксината е силно препоръчителна в домакинства с повече от една котка и при тези излизащи свободно на разходка.

4. Бяс при котките

От много години България се смята за  държава, която е свободна от това заболяване. За котките пребиваващи в нашата страна не се изисква поставяне на тази ваксина, но тя е задължителна при пътуване извън страната.

5. Хламидия при котките

Заболяването протича с очни проблеми и може да доведе до ослепяване

Нашите лекари ще ви консултират безплатно по всякакви здравословни проблеми. Обадете се днес и запазете час на тел.: 0899 52 52 55.

Ваксини при кучето 

Кога се поставя първа ваксина при кучето?

Протоколът за ваксинация в нашата клиника започва на 42 - 47 ден след раждането на кученцата и приключва на 90-ия ден от раждането. За неваксинираните в този период кучета се изготвя индивидуална схема. При възрастните кучета е необходимо поставяне на годишна бустер ваксинация. От вас като собственици се изисква внимателно да следите определените от ветеринарен лекар дати за ваксинация, и да не ги пропускате.

Ползите от ваксинацията значително надвишават всички рискове. След поставяне на ваксина на вашето куче трябва да му осигурите няколко часа наблюдение. Нежеланите реакции, които може да прояви любимецът ви са: треска, сънливост, болка в мястото на инжектиране, отказ на храна, повръщане. Ако забележите подуване на лицето и трудно дишане веднага се свържете с нашите лекари.

Ще ви опишем с няколко думи най-характерните клинични признаци на заболяванията включени във ваксината.

1. Ганата е заболяване протичащо с висока температура, унилост, носни изтечения, кашлица, пневмонии, повръщане, диария, гърчове и тремор. Човек не може да се зарази. В 95 % от случайте изходът е летален.

2. Парвовирозата е силно заразно заболяване, характеризиращо се с повръщане, кървава диария, дехидратация и висок процент на смъртност. Не засяга човека.

3.Бясът е нелечимо вирусно заболяване, което поразява централната нервна система на  всички бозайници, включително и човека. Задължително всички кучета в България трябва да се ваксинират срещу бяс всяка година.

4. Хепатитът се проявява клинично с тежка чернодробна недостатъчност, кашлица, унилост.

5. Лептоспироза е единственото бактериално заболяване включено във ваксините. Заразяването се осъществява от дивите животни. Поразява в по - голям процент ловните кучета. Протича с нефрити, жълтеница, треска. Поради кратката защита, която изгражда ваксината кучетата от рискови райони се ваксинират двукратно през годината.

6.Кучешка кашлица се проявява със силна суха, продължителна кашлица и сериозни пневмонии.

Бъдете отговорен стопанин и ваксинирайте своето куче!

Задължително ли е да се поставят ваксини на кучетата и котките?

Да. За да имате здрав и дълголетен любимец е задължително да го ваксинирате.

Кой може да ваксинира кучета и котки?

Процедурата се извършва само от регистрирани ветеринарни лекари. Препоръчително е манипулацията да бъде извършена в клинична обстановка.

Необходимо ли е животното да бъде прегледано преди поставянето на ваксина?

Да. Във ветеринарна клиника “Ню Вита” ваксини се поставят след извършване на общ клиничен преглед, който потвърждава че любимеца ви е клинично здрав.

До коя година от живота на любимецът ми се поставят ваксини?

Ваксините се поставят веднъж годишно, докато любимецът ви е жив.

Бързо набиране