Спешна помощ

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
6 часа

Спешна помощ при животните

 Домашните любимци, както и хората, понякога се нуждаят от спешна медицинска помощ. Често при нас постъпват животни, защото са погълнали предмети и вещества, които са непозволени за животни; претърпели инцидент (автомобилна травма, падане от високо, огнестрелни рани и т.н.); или при влошило се подлежащо заболяване. 

Как може един стопанин да разбере, че ситуацията не търпи отлагане или кога е  спешно?

Стопаните често търсят помощ в нашата клиника, когато забележат:

 •  затруднено дишане
 •  видима кръвозагуба
 •  унилост. 

Ние препоръчваме да потърсите помощ и при следните състояния:

 • Ухапване от насекомо/змия/друго животно.  
 • Топлинен удар. Обикновено е следствие при престой на животно в затворен автомобил или в друго непроветряемо помещение. Често  топлинен удар се наблюдава след дълга и натоварваща разходка при брахицефалните породи кучета (Мопс, Пекинез, Френски булдог, Английски булдог, Боксер и др). Признаците за топлинен удар са тежко учестено дишане, зачервяване на езика и венците, обилно слюноотделяне, загуба на съзнание.
 • Травма следствие на удар от автомобил, падане от високо, нахапване от друго животно и др. Вашият любимец може да няма видими външни травми, но това не означава, че няма наранявания по вътрешните органи. 
 • Отравяне. Списъка с възможните токсини при животните е безкрайно дълъг, но най-честите натравяния са с храни (напр. шоколад, грозде, лук, чесън и др.), медикаменти, почистващи препарати, някои растения, отрови за насекоми и мишки, антифриз. Ако станете свидетел на поглъщане на непозволени субстанции от вашият любимец, незабавно потърсете помощ от ветеринарен лекар!
 • Гърчове. Винаги търсете ветеринарномедицинска помощ, особено ако припадъците продължават повече от 2 мин и се повтарят многократно в деня, защото това довежда до необратими промени в главния мозък и съответно смърт.
 • Затруднено дишане и задух. Ако животното Ви видимо изпитва затруднение с дишането, задъхва се, езика и венците му придобиват син цвят, състоянието не търпи отлагане.
 • Рязка слабост или колапс. Това може да са признаци на множество заболявания, някои от които са и животозастрашаващи. 
 • Остро повръщане и разстройство. Стомашно - чревните проблеми могат бързо да причинят обезводняване, особено при животни под 1 - годишна възраст.
 • Остра болка. Признаците на болка при животните са неспокойство, вокализация, неестествени пози (прегърбване), криене. 
 • Затруднено раждане. Ако животното Ви се напъва, но няма наличие на  плод; ако между излизането на плодовете има интервал повече от 1 час и ако забележите нетипични изтечения от влагалището (гнойни, зеленикави, с лош мирис), състоянието изисква спешна помощ, а понякога дори и спешна оперативна намеса.
 • Изгаряния и вдишване на дим
 • Отказване на вода и храна повече от 24 часа
 • Животното, което не е  уринирало повече от 24 часа

Задължително потърсете спешна помощ, ако кучето ви има неуспешни опити за повръщане, нетипично издуне на корема, особено от лявата страна. Това са типични признаци за Превъртян стомах (т.нар. GDV), което е изключително опасно състояние, и трябва да се предприемат адекватни мерки в рамките на първите часове.

В нашата ветеринарна клиника имаме всички условия, за да помогнем на Вашият любимец при остра нужда. Разполагаме с медикаменти, система за обдишване с кислород, перфузори и апаратура, необходима както за интензивен мониторинг на пациента, така и за кардиопулмонарна реанимация. Лекарите в нашият екип са добре обучени и ще направят всичко необходимо, за да извадят животното Ви извън  опасност.

Не се колебайте да се свържете с нашият екип!

Можете ли да окажете спешна помощ на моето куче или коте?

Да. Клиниката разполага с обучен персонал и добре оборудвана материална база. Критичните пациенти се приемат веднага. Спешността се определя от лекарите в клиниката.

Денонощна ветеринарна клиника ли сте?

Не.

Спешната помощ по-скъпа ли е от рутинния преглед?

Да. Оказването на спешна помощ е комплексна услуга и включва много манипулации и изследвания, с които ние целим да съхраним живота на вашият любимец.

Извършвате ли реанимация на пациенти?

Да. Нашата клиника разполага с обучен критикалист, който е лидер в реанимацията на критични пациенти.

Бързо набиране