Специалист по зайци

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
30 мин

Гризач ли е заекът?

Декоративният заек е дребен бозайник, който спада към Семейство Leporidae, разред Lagomorpha. Предшественикът на всички породи декоративни зайци е Oryctolagus cuniculus (European rabbit). Дълго време зайците са били причислявани към гризачите. Заекът не е гризач. Той има допълнителни резци, които са по-малки и се намират зад основните два горни резеца. Зайците са изключително тревопастни, докато в менюто на гризачите се включват и местни продукти. Зайците могат да дъвчат кръгово, докато гризачите дъвчат хоризонтално или вертикално. 

Ветеринарна клиника Ню Вита разолага със специалист болести по зайците и гризачите. В нашата клиника ще получите необходимите правилни съвети за отглеждане на всички видове гризачи.

Как се отглежда декоративен заек?

Дивите зайци са се пригодили към подземенем начин на живот. Те копаят дупки (хралупи) и изграждат цели тунелни системи за местодомуване. За да осигурите спокоен живот на вашият любимец ние препоръчваме да му направите място, където да се скрие. 

 Тези животни са много активни вечер и рано сутрин. За един декоративен заек е необходимо да се осигури голямо пространство, в което да изразходва енергията си. В дивата природа те са доста активни животни. Непрекъснато търсят храна, бягат от хищници, търсят полов партньор, бият се за територия. Предоставяйки му по-голяма площ за игра се намалява риска от затлъстяване и се подобрява перисталтиката на стомашно-чревния тракт. 

Зайците са социални животни. В дивата природа живеят на групи със сложни взаимотношения. Те могат да съжителстват с други зайци, птици (папагали),  котки и кучета, но трябва да се внимава да не станат плячка. Не се препоръчва съжителството между заек и морско свинче, защото заека може да е скрит носител на Bordetella bronchiseptica, която е опастна за морските свинчета. Също така хранителните изисквания са различни за двата вида. 

Зайците са изключително териториални. Това означва, че ако се съберат два заека (независимо от пола) може да се бият. Не се препоръчва да се отглеждат в аквариуми, защото не са добре вентилирани. Подовата настилка трябва да е мека (пелети, трици, сено и др.), дебела и да се сменя често, за да се предотврати развитието на пододерматит.

Хранене при декоративен заек. 

Зайците са моногастрични тревопасни животни, чиято храносмилателна физиология е сложна. Тяхното хранене е от жизненоважно значение за дългия и здравословен живот. Грешките в храненето са фатални за домашния заек. 

 В естествената им среда лагоморфите се хранят около 30 пъти на ден, като на всяко ядене дажбата им е между 2-8 грама. При едно хранене заека прави приблизително 120 дъвкателни движения в минута, това е свързано, както със специфичнотото им хранене, така и с износването на постоянно растящите им зъби. 

Зайците имат два вида изпражнения - твърда фракция (оформени изпражения) и мека фракция (цекотрофи). Меката фракция съдържа полутечно съдържание от цекума (сляпото черво) и е богата на витамини, минерали, протеини, ензими (амилаза и липаза), дрожди и др. Цекотрофите се поглъщат директно от ануса на заека, затова и стопаните рядко я забелязват. Цекотрофията (лъжливо преживяне) е биологично явление, чрез което зайците подпомагат стомашно-чревния си тракт. 

Основният компонент в диетата на декоративния заек трябва да бъде сеното. Сеното е богато на фибри и е с ниско съдържание на протеин. Фибрите са неразделена част от ежедневната дажба на заека. Те подпомагат нормалната перисталтика на червата и спомагат за изпилването на зъбите на заека. Ливадното сено е много богато на фибри и е с ниско съдържание на протеин и калций, затова трябва да бъде основен компонент в дажбата. Люцерновото сено (бобови култури) съдържана много фибри, протеини и калций, като това предразполага към затлъстяване и образуване на уролитиаза (камъни в пикочните пътища) при по-възрастни зайци. Люцерново сено се препоръчва при млади зайци до 1 год., но може да се смесва и с ливадно при възрастни. 

Добре балансиранта диета при декоративните зайци включва и прием на концентриран фураж. Това са готовите смески, които са широко разпространени в зоомагазините. Търговските храни се продават в две форми -  гранулирани диети (оформени пелети с всички съставки в тях) и смесени диети (тип мюсли). Основен недостатък на смесеният тип храни е, че заека подбира само това, което иска да яде. Търговските храни са добре балансирани и съдържат всички необходимит витамини, минерали и аминокиселини. В ежедневната дажба концентрираният фураж трябва да бъде около 25-30 гр. за килограм телесна маса. 

Какви плодове и зеленчуци могат да се дават на зайците? 

Може да допълвате дажбата на заека с плодове и зеленчуци, които трябва да бъдат добре измити и подсушени преди прием. Включването на добавки към основната храна е постепенно, като се следи състоянието на заека. 

  • Зеленчуци като магданоз, кориандър, чушки, брюкселско зеле, броколи, маруля са богати на витамин Ц и А и могат да присъстват в ежедневната дажба в малки количества. 
  • Краставицата е богата на фибри и хидратираща, така че също може да присъства в малки количества. 
  • Морковите са с високо съдържание на витамин А, но имат и много захари, за това с тях не бива да се прекалява. 
  • Салата айсберг е трудно смилаема, за това не бива да се включва в дажбата.  
  • Други зеленчуци, които не бива да включвате в дажбата са листа и стъбла от картофи, листа от ревен, листа и стъбла от домати, авокадо

Плодовете са чудесно лакомство за декоративния заек. Те са с високо съдържание на захари, за това са много вкусни, но в прекомерни количества предизвикват чревен дисбаланс, поради пренатоварване на цекума. Плодовете трябва да се дават един/два пъти седмично, защото заека отказва полезните за него храни и е предразположен към наднормено тегло. Могат да се дават банани, ябълка (без семките), ягода, малина и др.

Ветеринарна клиника Ню Вита разполага със специалист по болести по зайците. Ние ще ви дадем правилни съвети отностно храненето и отглеждането им. В зоомагазинът ни ще ви предложим храни, лакомства, витамини, постелки и други аксесоари.

Трябва ли да ваксинирам моето зайче? 

Нашите специалисти по екзотични животни и гризачи  препоръчват редовните ваксиниции.

При зайците са разработени ваксини, срещу две смъртоностни заболявания. Първата ваксина се поставя около 6 седмична възраст, а  имунитет се изгражда 3 седмици след поставянето и. Следваща ваксинация се поставя след една година.   

Срещу какви заболявания се ваксинират зайците? 

Миксоматозата е силно заразно, смъртносно вирусно заболяване. Вирусът принадлежи към сем. Poxviridаe, род Leporipox. Заразяването на зайците се осъществава: 

  • чрез ухапване от кръвосмучещи насекоми (бълхи, комари и др.), 
  • чрез директен контакт между зайци 
  • чрез механичен преносител (обувки, други домашни любимци). Симтомите се проявяват 10-14 дни след заразяването. Първоначалните симтоми са подуване на носа, клепачите и гениталиите в последствие се развива улцерозен конюктивит и слепота. Собственикът ще забележи носни и очни изтечения, дишане с отворена уста и др. В последствие се развиват кръвоизливи по вътрешните органи, които водят до дихателна и сърдечна недостатъчност и смърт.

Хеморагична болест при зайците е калицивирусна инфекция, която е силно контагиозна и смъртоносна. Вирусът в околната среда е много устойчив, като механични преносители могат да бъдат хората, котките, кучетата, птиците и др. В зайцефермите е голям проблем, защото за кратко време може да унищожи цяла ферма. Клинично се проявява със силна треска и внезапна смърт. Болестта трае от няколко часа до два дни, в зависимост от патогенността на щама. Клинично се проявява с отказ от храна, унилост, тежко дишане и диария.

Трябва ли да обезпаразитявам моят заек? 

Декоративният заек страда от паразитни заболявания. Без да се осъществява ежемесечна превенция, той може да се зарази с голям брои ектопаразити (външни паразити) или ендопаразити (вътрешни паразити).  Външните паразити местообитават кожата и космената покривка. Към тях спадат бълхи, въшки, кърлежи и крастни кърлежи. Вътрешните паразити включват нематоди (кръгли червеи), цестоди (тении), трематоди (плоски червеи) или едноклетъчни паразитози (Кокцидиоза, Енцефалозооноза/Тортиколис и др). Съществуват разнообразни противопаразитни препарати, които покриват широки спектър от паразити при зайците. Някои паразитози са упорити за лечение, за това профилактиката е един от най-сигурните методи за предотвратяване от заразата. 

Бълхите са външни паразити, които предизвикват опадане на козината в определени участъци. Различни видове бълхи могат да засегнат зайците. Често домашните зайци се зарязяват с бълхите по котките (Ctenocephalides felis) или тези засягащи кучетата (Ctenocephalides canis). Бълхите са преносители на Миксоматозата по зайците.

Въшките (Haemodipsus ventricosus) рядко засягат домашните зайци. Това се наблюдавва при отглеждане в лоши условия. Клинично при силна инвазия ще имаме косопад и възпаление на кожата. 

Редовната профилактика удължава животът на вашият любимец.

В клиниката ви преглеждат ли се зайци, морски свинчета и други видове гризачи?

Да. Имаме специалист по гризачи.

Правите ли изследвания на зайци и гризачи?

Да. Можем да извършим лабораторни изследвания, рентгенови снимки и ехография на вашият любимец.

Кастрирате ли женски и мъжки зайци?

Да. Рутинно в нашата клиника се кастрират зайци и морски свинчета.

Може ли да оставя зайчето си на стационарно лечение?

Да. Нашата клиника предлага стационар за гризачи и зайци.

Бързо набиране