Прегледи

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
30 мин.

Кога е необходимо да заведа кучето си на преглед?

Винаги когато кучето или котката покажат признаци на отпадналост, повръщане, диария, отказ от храна и вода, куцота, тежко дишане, подуване на корема е необходимо да потърсите помощ.

Какво представлява клиничният преглед и какво предлагаме в нашата клиника?

В нашата клиника прегледа се извършва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на всяко едно потърсило помощ животно. С прегледа ние оценяваме общото състояние, след което се назначават специфични изследвания, диагностични манипулации, терапии било то те медикаментозни или хирургични. Стъпките през, който преминава един преглед са:

-Разговор със стопаните относно оплакването, за което търсят помощ.

-Измерване на телесното тегло и оценка на общата кондиция

-Аускултация на гръдна и коремна кухина. Особено внимание се отделя на сърдечна област. 

-Палпация и изследване на коремна област, крайници, млечни жлези, лимфни възли.

-Определяне цвета на всички видими лигавици и състоянието на зъбите, венците и езика

-Измерваме вътрешната телесна температура

-Определя се качеството на периферния пулс

-Определя се степента на хидратацията на целия организъм

-Определя се неврологичния статус 

-Оценка на поведението на животното и се дават препоръки за начина на хранене

Имайте предвид, че ако вашето животно е агресивно и не позволява да бъде прегледано може да се наложи нашите анестезиолози да му поставят доза успокоително или да го анестезират, за да бъде извършен качествен преглед.

Нужно ли е да водя животното си за преглед без да е болно?

На колко е равна една кучешка година? Вярно ли, че 1 година от техният живот е равна на 7 човешки години?  В края на първата година от живота си вашите любимци са вече тинейджъри (развитието им отговаря на 15 годишни деца). В края на втората си година достигат развитие на 25 годишни младежи. След това скоростта на стареене се забавя, така че една календарна година се равнява на 4-5 човешки години. Имайте предвид, че големите породи стареят по-бързо. От тук идва и извода, че кучетата трябва да посещават по-често ветеринарните си лекари отколкото ние хората. Ако водим домашните си любимци превантивно на лекар веднъж годишно, това означава, че в кучешки години го водим веднъж на 4-5 години. Ето защо профилактичните прегледи са важна стъпка към опазването на здравето и дълголетието на домашният Ви любимец.

Препоръките на нашата клиника, а и на Американската Ветеринарномедицинска Асоциация (AVMA) е тези профилактичните прегледи трябва да се правят минимум веднъж годишно. По време на годишните прегледи ние ще отговорим на всички ваши въпроси и ще обсъдим допълнителни услуги, чрез които можем да подобрим здравето и дълголетието на вашия домашен любимец. Винаги е по-добре да се стремим да избегнем даден здравословен проблем отколкото да го лекуваме. Може да очаквате от нашите лекари да направят препоръка за ваксинална схема, за обезпаразитяване и за диагностично тестване, чрез което могат да бъдат идентифицирани скрити проблеми в организма, които не могат да бъдат открити при прегледа.

Можете да запазите час за годишен профилактичен преглед на телефон 0899 52 53 55.

Контролни прегледи

Наложен като стандарт на висок професионализъм всяко животно до изписването си за домашно лечение преминава всекидневно през контролни прегледи. Те са важни за изхода от заболяването и дават насока на лекаря за назначаване на адекватна терапия.

Преглед в домашни условия (Домашни посещения)

Можем да предложим и тази услуга, но след предварителна уговорка и записване на точен час. Имайте предвид, че на теренни условия сме силно ограничени от към извършване на диагностични процедури и диагностика. Винаги препоръчваме прегледите да се правят в клинична обстановка. Прегледите и манипулациите се таксуват според официалният ни ценоразпис, като се заплаща допълнително и ТАКСА ''ДОМАШНО ПОСЕЩЕНИЕ''. Моля информирайте се за цените на домашното посещение и желаните манипулации предварително.

Второ мнение

При сложни казуси или нужда от допълнително съдействие можем да ви дадем нужните насоки. За целта моля, да ни предоставите всичката налична документация и да си запишете час. Имайте предвид, че консултацията е с продължителност от 15 до 30 мин.

Консултации

Винаги преди да си вземете домашен любимец е необходимо да се консултирате с ветеринарен лекар. Ние ще ви дадем подробна информация относно породните особености, поведението, възпитанието, начин на хранене и отглеждане, профилактика и друго. Консултацията продължава до 30 мин.

Преглед при специалист

Прегледите при специалист са с предварително записан час спрямо работният график на необходимият лекар. Специализираните прегледи понякога могат да бъдат извършвани след основният преглед и да отнемат повече от 30 минути. Обикновенно изискват допълнителна апаратура и детайлни познания, тяхната цена е по-висока от стандартният преглед.

Какво включва прегледа на куче?

Общият клиничен преглед включва събеседване със стопаните относно здравословния проблем, измерване на телесната маса, вътрешната температура, палпация на корем, повърхностни лимфни възли, преглед на устна кухина, уши, космена покривка, преслушване на гръдна и коремна област.

Има ли други видове прегледи?

Както в хуманната така и във ветеринарната медицина има различни специалности-ветеринарен дерматолог, ветеринарен кардиолог, ветеринарен стоматолог, ветеринарен ортопед и др. Прегледът при съответните специалисти е специализиран и се таксува на по-висока цена.

Колко струва един преглед при ветеринарен лекар?

Цената варира от 25 до 80 лева и се определя от компетентността на ветеринарния лекар и вида на прегледа.

Болезнени ли са прегледите?

Не. Животни, които са нетърпеливи и не са били водени редовно за профилактични прегледи могат да не толерират извършването на качествен и обстоен преглед.

Бързо набиране