Ортопедия

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
3.5 часа

Ортопедията в съвременните условия и изисквания за грижата към домашните любимци, все повече се доближава до хуманната ортопедия. Връзката и прогреса между двата клона на медицината вървят ръка за ръка и имат еднакви принципи. Необходимостта от високо качество на живот и тясната емоционална връзка собственик - любимец, тласка ортопедията към постоянно развитие и усъвършенстване. Като профилирана специалност ортопедията изисква специфичен набор от апаратура, инструменариум и солидни знания и опит. Ветеринарна клиника “Ню Вита” разполага с: 

 • Рентген
 • Специфичен инструментариум 
 • Инхалационна анестезия
 • Богат набор обезболяващи медикаменти
 • Опит

Кога се налага да потърсим ветеринарен ортопед?

Поради множеството компоненти включени в опорно - двигателният апарат - кости, мускули, сухожилия, стави, връзки и др , всички заболявания свързани с тях изискват посещение при ветеринарен ортопед. Най - често диагностицирани заболявания в нашата клиника са:

 • Проблеми в растежа и оформянето на костно-ставният апарат - лакътна и тазобедрена дисплазия, остеохондроза, пателарна луксация или хипертрофична остеодистрофия.
 • Някои метаболитни нарушения - рахит или хранителен хиперпаратироидизъм. 
 • Травматични заболявания - фрактури, скъсване на връзки в коляното или сухожилия.
 • Придобити състояния - артрит и артрози.
 • Онкологични процеси - тумори на костите

Необходим ли е ортопедичен преглед за поставяне на диагноза?

Ортопедичният преглед е задължителен, но често е недостатъчен за поставяне на крайна диагноза. Ветеринарен лекар - ортопед прилага специфични медицински похвати. Понякога прегледа може да отнеме повече време и да изисква седация на пациента, поради тази причина е необходимо да запазите час за специалист. В нашата клиника ортопедичните пациенти се пренасочват към д-р Стоичков. Можете да запазите своя час за ортопедичен преглед на телефон 0899 52 53 55. 

Любимецът ми има диагноза и не му трябва рентген

Най-важния и достъпен метод за бърза диагностика в Ортопедията е рентгеновата диагностика. Рентгенова снимка на любимеца е почти винаги наложителна и то не в една, а минимум в две перпендикулярни проекции. Дава ни информация за точната диагноза, избор на хирургичен метод на лечение, сравняване и проследяване на заболяването и оценка на извършеното лечение. Ветеринарна клиника ''Ню Вита'' разполага с дигитален рентген, позволяващ минимално облъчване на пациента и отлично качество на изображението. След правилна фиксация на пациента получаването на рентгенова снимката отнема няколко секунди, което прави го незаменим и бърз диагностичен метод.

Заболявания на костите при млади кучета

Ортопедичните проблеми могат да се появяват и да се развиват още в процеса на растежа на костите. Някои заболявания успешно могат да бъдат излекувани и контролирани само в този етап от развитието и растеж на организма. Поради тази причина ранното диагностициране е от огромно значение за успешното им третиране. Понякога за тази цел са необходими специфични изследвания, които могат да бъдат извършени само под анестезия: специфични рентгенови снимки и снимки с контрастна материя въвеждана в ставите. Характерни за младите кучета са:

 • Остеохондрозата на раменната кост
 • Несраснал човковиден израстък
 • Несраснали или фрактурирани  кондили на раменната кост.
 • Дисплазия на тазобедрените стави
 • Скъсявана на улната
 • Пателарна луксация и др

Криви крака при кучето. Рахит или нещо друго?

Често срещано състояния при младите кучета, което налага преглед от ветеринарен ортопед е метаболитно състояние известно още като Хипертрофична остеодистрофия. Това е заболяване на метафизите в дългите кости на младите кучета от едри породи. Точната причина не е известна, но се предполага, че е следствие от нарушение в съдовото изхранване, което води до неправилна осификация и възпаление. Не винаги изкривяването на крайниците се дължи на ниско ниво на Калций.

Всяка промяна в количеството или баланса между калций, фосфор и витамин Д, както и активността на паратироидният хормон води до така наречените хранителни остеодистрофии:

 • Рахит
 • Остеомалация
 • Фиброзна остеодистрофия
 • Хранителен хиперпаратироидизъм 

Счупен крак на куче и коте - най-честата травматична диагноза

Травматичното увреждане на кости и стави се проявява клинично с куцане или пълна невъзможност за използване на крайника; различна по степен болка и нерядко допълнително увреждане на други органи или тъкани. Това е голям стрес за собственика, но обикновено няма причина за паника. Счупванията на кости са рядко спешни и трябва да бъдат внимателно планирани за оперативна интервенция. За разлика от хората при домашните любимци обездвижването с превръзки и поставянето на шина е рядкост и почти не се прилага в практиката поради лошите резултати. Някои фрактури не се третират оперативно, но това се преценява от ортопед - травматолог. Лечението на повечето счупвания налага използването на импланти (винтове, игли и планки). Често се предприема комбиниране на различни импланти и методи за костна фиксация. Основните видове техники за лечението на фрактури са:

 • Силно ограничаване на движението в малко пространство за определен период от време - Cage rest - използва се самостоятелно при някои травми на таза или в комбинация с други методи, като имобилизация с превръзки или с шиниране на крайника.
 •  Лечението под превръзка има своето място в ортопедия. Често се прибягва до него при фрактура на пръсти или някой специфични ставни или мекотъканни операции.
 • Лечение на фрактури със серклажна тел - Ограничен вид авулзионни фрактури изискват подобен тип импланти. Техниката “Тел под напрежение” е класическа за този вид импланти.
 • Лечение с винтове и пластини - приложението на този метод е най-разпространено. На практика всяка част може да бъде реконструирана с плаки и винтове. Ефективен и сигурен. Изисква богат набор от винтове, плаки и инструменти. Комбинира се с интрамедуларни игли и серклажна тел.
 • Лечение с външни фиксатори прилагат се при определен вид фрактури. Придобиват все по-голяма популярност поради своята достъпност и минималната тъканна травма, която причиняват. 

Като част от работата на ветеринарният ортопед са и лечение на някои вътреставни увреждания, като скъсване на различни връзки (предна кръстна връзка на коляното), травми на страничните връзки на различни стави, скъсвания на сухожилия (Ахилесово сухожилие) и др .

Един друг аспект от работата на ортопеда са така наречените корективни остеотоми, при които се прилагат за отстраняване на вродени дефекти в костите. Най - засегнатите кости са улната, бедрената кост, тибията и таза. Естеството на тези операции е премахването или преместването на части от костта и прилежащите към тях меки тъкани с цел заемане на нормална анатомична позиция. 

Основата на успешното лечение е правилното оценяване и избиране на най - подходящата техника за третиране на счупването, правилното планиране и контрола на след оперативният процес. Във ветеринарна клиника “Ню Вита, извършваме пълна оценка на фрактурите базирана на принципите на международната асоциация AO VET.

“Котката ми падна от прозореца и спешно трябва да  се оперира счупеният крак”. Вярно или грешно?

Ако вашата котка падне от висок етаж, то тя попада в графата на животни с High-rise syndrom. Това води обикновено до набор от състояния, от които счупените крайници не са с приоритет при лечението. Най-важното е незабавно да посетите ветеринарен лекар. Адресът на ветеринарна клиника “Ню Вита” е гр. София, кв. Обеля 2 ул. “Кривините” 6. Желателно е да се обадите предварително в клиниката, за да може колегите да бъдат подготвени за животозастрашаващите състояния, които съпътстват подобен тип травма. Ние в “Ню Вита” имаме специалисти и апаратура за третиране на спешни травматични състояния като - пневмоторакс, коремен излив, шок и др. 

 Автомобилни травми 

Друга причина да посетите ветеринарна клиника и в частност ортопед са автомобилните травми при кучето. Най - често се засягат таза и дългите кости в организма. След всяка травма животните изпадат в шок и показват следните признаци:

 • Скимтене
 • Поява на синини по цялото тяло
 • Кървене от главата
 • Болки в корема
 • Куцане влачене на задницата
 • Шок  -Бледа кожа и лигавици, слаб пулс и др.

Както и при падането от високо така и при ударите от автомобил с приоритет са състоянията застрашаващи живота, а не оперативното лечение на травми. 

Артрити и Бурзити

Артритите са многобройни видове, но в основата си представляват дегенеративни, остри или хронични промени в структурите на ставните повърхности, кости, връзки и др. Биват: Септични, Дегенеративни, Имуно-медирани, Травматични, Онкологични, Полиартрити и др.

В тази статия ще се спрем на дегенеративният артрит при кучето и котката, като най - разпространен вид при възрастните кучета и котки. По същество той представлява  прогресивно влошаване на ставния хрущял изразяващо се в неговото изтъняване, образуване на ставен излив и околоставни остеофити (шипове). Причините са разнообразни. В основата на процеса седят микронекрози на хрущяла и освобождаване на разграждащи ензими, които водят до възпаление на ставата (синовит). Появяват се куцота и болка, а те от своя страна водят до атрофия на мускулатурата и до не използване на крайника. Лечението може да бъде консервативно, а при тежки състояния и оперативно. Съвременните стандарти в ортопедията налагат все повече ставното протезиране.

Бурзитите - най често срещаният е бурзит на лакътната става известен ката Хигрома. Характерната топка образувана зад лакътната става е доста издайническа за това заболяване. Появилата се, като възпаление на нормално намираща с в тази зона синовиална торбичка, Хигромата може да наложи специализиран преглед, дори и хирургическа инфекция. “Ню Вита” имаме опит с тези заболявания и често успяваме да решим проблема без скалпел. 

Кучето ми има оток на крайника. Оток или тумор?

В ортопедията се случва да се диагностицират и туморни процеси развиващи се в костите. Костните тумори в голям процент от случаите са остеосаркоми, засягащи дистален радиус, проксимална раменна кост, дистална бедрена кост или проксимална тибия. Следват хондросаркомите, фибросаркомите и хемангиосаркомите. Прояват се с куцота, подуване и може дори да предизвикат спонтанно счупване на костта при минимално усилие. 

Можете да запазите час при ортопед на тел 0899 52 53 55

Кучето ми куца. Имате ли рентген за да снимаме крака му?

Да. Клиниката има на разположение дигитализиран рентген с отлично качество на снимките.

Имате ли ортопед, който да оперира моето куче или коте?

Да

Колко струват ортопедичните операции на животни?

Цените варират от сложността на ортопедичната операция и от използваните импланти като-пластини, винтове, серклажи и др. Ориентировъчно цените започват от 600 лева и могат да достигнат до няколко хиляди лева. Ветеринарната ортопедия е една от най-скъпо струващите интервенции, които ветеринарните клиники предлагат. Препоръчваме да се информирате предварително за цените на подобен вид интервенции.

Колко време се възстановяват животните след ортопедична операция?

В зависимост от засегнатата става, мускули и кости възстановяването може да отнеме дори половин година. Понякога се налага специална рехабилитация.

Бързо набиране