Обезпаразитяване

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
10 мин

Какво е обезпаразитяване ?

Обезпаразитяването е процедура, чрез която целим да предпазим или излекуваме домашният си любимец и нас самите от всякакви видове паразити. Повечето от стопаните знаят, че домашните им любимци са силно уязвими. Най-често кучета се заразяват, чрез поглъщане на яйца на паразити от околната среда, които след като попадат в организма започват да се развиват. Тези яйца са силно устойчиви в околната среда. Те полепват по треви, пръчки, камъни, козина, лапи и при облизването им от страна на кучето и котка заразяват домашните животни. Друг начин на заразяване е чрез проникване на някои ларви през кожата; чрез изхранването на кучето и котката със сурово месо и карантии; чрез поглъщането на бълхи и други паразити. Бълхите пренасят много заболявания, затова е необходимо да се третират освен за външни и за вътрешни паразити.

Бременните и кърмещи котки и кучета могат да заразят своите бебета по време на бременоста или след раждането.

През последните години фармацевтичната индустрия разработи голям брой продукти за лечение и профилактика на вътрешни (глисти и тении) и външни паразити (бълхи, кърлежи и комари, мухи и др.). 

Кога се обезпаразитяват кучетата и котките?

След навършване на 3 седмична възраст трябва да започнете процедура по обезпаразитяване на вашите бебета. Това се прави от ветеринарен лекар, след измерване теглото на всяко едно малко кученце или котенце и правилно се дозират лекарствените препарати. При малките ни пациенти се използват течни форми, чрез които не се достига до предозиране.

През последните години броя на заразените с Ехинококоза хора в България се е увеличил с 20 %. Това се дължи на прилагане на неподходящи схеми за обезпаразитяване, които доведоха до бум на Ехинококоза. За жалост това заболяване при човека е нелечимо. Веднъж появили се ехинококовите мехури в организмът ни те никога не изчезват. Периодично хората претърпяват хирургични операции с цел да облекчат симптоми. 

Колко често да обезпаразитявам моят домашен любимец?

Наложилият се в България модел на обезпаразитяване на кучета и котките веднъж на три или шест месеца е крайно не ефективен и от медицинска гледна точка необоснован. При животните, които излизат навън и имат достъп до околната среда обезпаразитяването трябва да е всеки месец. 

Котките, които се отглеждат в домашни условия и нямат достъп до околната среда трябва да се обезпаразитяват на всеки 2 месеца. През топлите месеци се препоръчва отново всеки месец да се третират, с цел да се предпазят малките деца и родителите им.

Как се заразява човек с глисти и тении?

Най - уязвими са малките деца, които често се хранят с мръсни ръце или ядат не измити плодове и зеленчуци. 

Как да се предпазят хората от глисти и тении?

Редовното даване на подходящи препарати за профилактика на домашните любимци е ключово за опазване на човешкото здраве. Поддържането на висока хигиенна и избягването на консумацията на сурово месо и неизмите зеленчуци и плодове.

Как да предпазя моя домашен любимец от паразити?

Установено е, че възрастните глисти и тении отделят стотици до хиляди яйца в околната среда всеки ден и на практика е трудно да предпазим нашите любимци. Голямото разпространение на паразити при животните и човека се дължи и на силната устойчивост на яйцата в околната среда и на големият брой бездомни животни, за който не се полагат необходимите медицински грижи. Възрастните паразити живеят в червата на нашите пациенти и те нормално не се отделят с изпръжненията. Запомнете това, че дори вашият любимец да не отделя с фекалиите видими червеи, това не означава, че в неговите черва няма.

Кой са най - добрите препарати за обезпаразитяване за куче и котки?

Изборът на препарат трябва да бъде съобразен със средата, в която живее животното, темперамента му, физиологичното състояние и породните особености. Ветеринарните лекари са единствените компетентни лица, които могат да ви насочат към правилния избор. Не се доверявайте на продавачи в складове и зоомагазини. Често се налага да се комбинират различни препарати, за да се осигури максимална защита.

Опасни ли са кучешките и котешките паразити за човека?

Да. Най-опасната и нелечима паразитоза е Ехинококозата, която в последните години бележи ръст в световен мащаб.

Колко често се обезпаразитяват кучетата и котките?

За да защитите вас и вашият любимец обезпаразитяването е препоръчително да се извършава всеки месец.

Скъпи ли са препаратите за обезпаразитяване?

Цените на качествените препарати варират много спрямо спектъра и продължителноста на действие и зависят от килорамите на животото. Лечението е скъпо, профилактиката е евтина.

От къде се купуват препарати за обезпаразитяване на кучета и котки?

Масовата продажба на противопаразитни продукти от некомпетентни продавачи в зоомагазини, борси и он-лайн зоомагазини доведе до бум на паразитозите при човека. Винаги купувайте препарати от ветеринарни клиники и спазвайте инструкциите на вашият ветеринарен лекар.

Бързо набиране