Коремна ехография

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
25 мин

Какво предствалява и с какво се извършва ехографията?

Коремната ехография е ултразвукова образна диагностика, извършваща се чрез ехограф, визуализираща в реално време структурата на органите в коремната кухина. Тя е напълно безвредна за вашият домашен любимец. Трансдюсерът на ехографа е оборудван с пизеоелектрически кристали, които при приложение на електромагнитни вълни стават източник на ултразвук. Ултразвукът се разпространява в тъканите с еднаква скорост, но се отразява в различен момент в зависимост от дълбочината на подлежащата структура, което дава пространствена информация. Отразените вълни се регистрират от трансдюсера, обработват от компютър и се визуализира на екран.

Кога е необходимо да се извърши коремна ехография?

Коремната ехография се извършва от опитен ветеринарен ехографист. Това изследване се назначава при:

  • Съмнение за промяна в структурата на вътрешен орган. Изследват се измененията в тъканите в реално време.
  • При съмнение за свободна течност в коремната кухина. Чрез ултразвуковото изследване може да се визуализира асцит-свободна течност в коремната кухина, проявяващ се при някои инфекциозни заболявания, сърдечни заболявания, чернодробни заболявания и др. Това е един чудесен допълнителен метод за конкретизиране и прогнозиране на остри и/или хронични заболявания. 
  • След травма-падане от високо, удар от кола. Коремната ехография е от първостепенно значение за диагностика на вътрешно кървене от разкъсан орган или уроабдомен (разкъсване на пикучния мехур, вследствие на което урината се излива в коремната кухина). 
  • Ехографската диагностика е важна при заболявания на пикочополовата система. Пиометрата е само едно от заболяванията, чиято диагноза се поставя след ехография. 
  • Диагностиката и проследяването на бременност. Най-рано може да се видят плодни мехурчета около 25-30 ден от първото заплождане. 
  • При заболявания на пикочната система може да се визуализират някои уролити (камъни),  седимент в урината, тумори в пикочния мехур и други възпалителни процеси. 
  • Под ехографски контрол може да се извършат биопсии за определяне на клетките в дадена тъкан или орган.
  • При необходимост от центеза. Това е манипулация, при която се вземат проби от течност или се евакуира течност от коремната или гръдната кухина с цел облекчаване на състоянието на организма.

Коремната ехография има своите недостатъци, но те са пренебрежими в сравнения с цялата гама от различни манипулации и диагностика, която тя дава на ветеринарния лекар. Ехографската диагностика винаги се базира на анамнезата от стопанина, клиничния преглед, хематолохията ( различни кръвни изследвания) и други образни диагностики (например рентген). Тя не може да бъде самостоятелна, без да се основава на други изследвания.

Ветеринарна клиника Ню Вита разполага с висок клас ултразвукова образна диагностика (ехограф), който е оборудван с две сонди- за коремна ехография и ехокардиография. Екипа е с дългогодишен опит и е минал през специални обучителни курсове, за правилно разчитане на данните от образното изследване.

Болезнена ли е коремната ехография?

Не. Изисква се животното да бъде забръснато по корема и да лежи по гръб в специална мека подложка.

Винаги ли когато кучето има проблем с храносмилателната система се препоръчва да се направи ехография?

Да. Има и други заболявания, като бъбречни, чернодробни, заболявания на половата и отделителната система, които се нуждаят от този тип диагностика.

Трябва ли кучето и котето да са гладни?

Да. Трябва да има минимум 18-24 часова гладна диета. Достъпът до вода не се спира. От изключителна важност е непосредствено преди изследването да не се позволява на любимецът ви да уринира.

Може ли да присъствам на това изследване?

Да. В нашата клиника пациентите ни винаги се придружават от стопанинът си.

Бързо набиране