Груминг салон

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
2.5 часа

Какво е груминг?

Грумингът е термин, който обхваща всички процедури за разкрасяване на вашият любимец като подстригване, къпане, рязане на нокти, разресване, сушене, почистване на уши и гънки, спа терапии и много други. По време на всички тези процедури грумърът се стреми към максималното спокойствие и уют на вашия любимец. Поддръжката на безупречен външен вид изисква много умения, които ние сме натрупали през годините. 

 Всички видове козина (гладкокосместа, късокосместа, комбинирана, козина с подкосъм, обемна, мека, дългокосместа, къдрава, твърдокосместа и козина на расти (плитки) се нуждаят от специални грижи целогодишно. Средно грумингът трябва да се извършва веднъж на 30 до 45 дни. 

 Всяка процедура по време на грумингът допринася не само за красота на вашият Ви любимец, но и за здравето на целия организъм. При неизпълнението на някоя последователните стъпки може да се стигне до сериозни здравословни проблеми. Например, ако ноктите израснат прекалено дълги могат да доведат до разрушаване на структурата на сухожилията и костите на стъпалото и гръбнака, друг пример са сплъстяванията, които създават сериозно дразнене и дискомфорт и в напреднал стадий те предизвикват сериозни възпаления и инфекции на кожата. Именно заради подобен тип опасности се препоръчва стопаните да се информират и консултират със специалист.

 Груминг на котки

Котките за разлика от кучетата се нуждаят също от къпане, но по-рядко, тъй като те сами се почистват. Но по време на усиленото линеене на козината за тях се препоръчва разресване или подстригване, за да се предотвратят сплъстявания на козината и образуването на космени топки в червата и стомаха.

 Грумингът е здравословен и необходим, за да поддържате козината и кожата на вашето животинче в добро състояние. Процедурата се осъществява от зоофризьорът, който може да забележи нередности застрашаващи здравето на любимецът Ви.

 Животни, които посещават два пъти в годината груминг салон имат много лошо състояние на козината. За тяхната козина се полагат много повече усилия и се изразходва голямо количество професионална козметика. Процедурата задължително удължава работния процес поради тази причина се начислява ''ТАКСА СПЛЪСТЕНОСТ''.  Агресивни животни със силно занемарена козина или с много сплъствания понякога се налага да бъдат седирани от нашите лекари. Допълнителни такси се заплащат, ако вашият любимец има наличие на бълхи и кърлежи ''ТАКСА БЪЛХИ''.  При прием в нашия салон сертифициран грумър ще определи състоянието на космената покривка на вашият любимец.  

В нашият салон предлагаме услуги за всеки вид козина, придружени с коректно отношение, качествена козметика и инструменти. По време на процедурата вие не присъствате. Грумингът отнема средно между 2 или 3 часа.

 Ние от екипът на ветеринарна клиника Ню Вита ще ви помогнем да се справите с всякакви козметични проблеми и ще ви дадем насоки как да не допускате те да се случат.

 Изисква се предварително записване на час. Цената се определя в зависимост от типа услуга, от състоянието на козината и от това дали ще е необходима седация на домашния любимец.

Моля да се информирате предварително за цената на услугата и за допълнителните такси, които могат да ви бъдат начислени при лоша и неподдържана козина.

Колко вида козина има при животните?

Има 6 основни вида козина като всички те се нуждаят от специални грижи.

  • Гладката и къса козина е придружена с чувствителна кожа, поради тази причина трябва внимателно да се избере инструмента за разресване. Животните с тази космена покривка обикновено бавно се зацапват и се препоръчва да се къпят от един път в седмицата (само с качествена козметика) до един път на всеки 3 месеца. В тази група влизат кучета от породите Далматинец, Късокосместо чихуахуа, Булдог, Бигъл, Лабрадор, Питбул, Късокомест Джак Ръсел Териер,  Доберман Пинчер, Гладкокосмест Фокстериер, Френски булдог и други.
  • Обемната козина и козината с подкосъм често се усеща и изглежда като мръсна. В някои случаи е съпроводена с “миризма на куче” заради отделяните натурални мазнини от кожата, които се задържат в подкосмието. Често, ако не се разресва редовно козината се заплита и се получават сплъстявания. Поради тези причини е необходимо на интервал от 30-45 дни животните да посещават груминг салон за цялостна обработка на козината. Померан, Пекинез, Чау - Чау, Самоед, Хъски, Акита ину, Немска овчарка, Коли, Чехословашки Вълчак, Корги и Шпиц са породите кучета, които влизат в тази група.
  • Къдравата козина е дълга. Тя също се заплита и сплъстява, ако не бъде разресвана най-малко 3 пъти в седмицата. Редовното къпане, разресване и подстригване помагат на кожата да бъде здрава и козината да бъде контролирана. Ходенето на груминг на всеки 4 до 6 седмици е силно препоръчително. Породите кучета Пудел, Бишон Фризе, Лабрадудел, Ирландски Воден Шпаньол и Бедлингтън Териер влизат в този клас.
  • Правата козина или козината на вълни може да бъде къса или дълга, с подкосъм или без подкосъм. Редовното къпане и разресване е важно за тях. Препоръчва се ежемесечното посещение в груминг салон. Освен породите кучета, които влизат в групите с гладка и обемна козина тук може да вмъкнем и Ши-тцу, Йоркширски териер, Афганска хрътка, Малтийска и Хаванска болонка. Тези току-що изброени породи са предразположени към заплитане на козината, също така косъмчетата около очите и в ушите могат да създадат здравословни проблеми в тези области, ако не бъдат подстригвани или отскубвани.
  • Меката козина е склонна към образуване на заплитания и събиране на мръсотия. Козината се сменява сезонно според климата. Желателно е посещение в груминг салон през 2 месеца. Породите кучета, които влизат тук са групата на Шпаньолите и групата на Сетерите.
  • Твърдата козина е придружена с подкосъм , тя расте по цялото тяло, включително и лицето. Ако не се разресва, къпе и стрипва достатъчно често козината става на заплетени снопчета. Подстригването на този вид козина с машинка не отстранява мъртвите косми. Посещаването при грумър през интервал от 4 до 8 седмици е силно препоръчително, за да бъде отстраняван механично мъртвият подкосъм. Породите кучета изискващи стрипинг са Миниатюрен, Мител и Ризен Шнауцер, Твърдокосмест Джак Ръсел Териер, Твърдокосмест Фокстериер, Ирландски вълкодав, Афенпинчер и Еърдейл териер. Механичното отстраняване на подкосъм се нарича стрипинг и представлява отскубване на козина от кожата и оформяне на кучето според неговата порода. Тази процедура не е болезнена. Процедурата насърчава израстването на правилната текстура и наситения цвят на козината. За тази техника са нужни подходящите инструменти, време и търпение. Отнема от 3 до 10 часа в зависимост от нрава и размерите на животното.

Грумингът е здравословна и необходима процедура, за да се поддържа козината и кожата на вашето животинче в добро състояние. 

Трябва ли да имам запазен час за подстригване и груминг?

Да. През летният сезон ви препоръчваме да си запазвате час минимум седмица по-рано.

Колко време отнема грумингът?

Качествената услуга отнема минимум два часа и половина. Няма качествен груминг, който да се извършва за по-кратко време. Сплъстените и неспокойните животни, както и малките бебета изискват повече време.

Извършвате ли само подстригване?

Ако състоянието на козината на вашият любимец позволява той да бъде подстриган без предварителна подготовка на козината, ние ще извършим тази услуга.

Заплащат ли се допълнителни такси, ако кучето е агресивно, мръсно, сплъстено и има бълхи и кърлежи?

Да. Има такса сплъстеност/сплетеност, която се заплаща допълнително и се определя от грумъра при посрещането ви в клиниката. Ако е агресивно животното се седира след позволение на собственика. Това се заплаща също допълнително. Премахването на кърлежи се таксува според ценоразписа на клиниката. Ако кучето има много бълхи грумърът може да откаже да извърши тази услуга.

Бързо набиране