Ехокардиография

Иконка за времетраене - Ветеринарна клиника "New Vita"
40 мин

Какво е ехокардиография?

Това е неинвазивен метод, който служи за откриване и оценка на заболявания на сърцето. Това изследване позволява да се открият заболявания на клапите, заболявания на миокарда (кардиомиопатии), на перикарда, тумори на сърцето, също така и да се оцени и неговата функцията и кръвния поток.

Уредът, с който се извършва това изследване се нарича ехокардиограф и работи на принципа на отразените ултразвукови вълни. Предварителна подготовка за това изследване не е необходима, но със сигурност трябва пациента да е спокоен. Изследването трае между 15 - 60 мин и зависи от темперамента на пациента и от опита на изследващия. Понякога при неспокойни пациенти се налага да се постави доза успокоително (извършва се лека седация) от опитен анестезиолог.

Изследването се извършва рутинно в нашата клиника. Видовете животни, с които ние работим са основно кучета и котки, но изследването се извършва и при коне, гризачи, порове и др.

Кога се препоръчва да се направи ехокардиография на кучето, котето, порчето или на друг вид животни?

При млади животни винаги при наличие на сърдечен шум. При всеки преглед на вашето малко куче или коте настоявайте да то бъде преслушвано особено в сърдечната област, защото сърдечния шум при малки животни е свързан с вродени сърдечни заболявания, които могат да трайно да бъдат излекувани в млада възраст и успешно да се контролират в бъдещето. Възрастните над една годинка животни страдат от придобити заболявания (увреждане на Митралната  и Трикуспидалната клапа, Дилатативна Кардиомиопатия, Хипертрофична Кардиомиопатия, Стенози на Аортната и Пулмоналната клапа и др.), които ако са открити в начален стадии могат да бъдат контролирани и вашият любимец да доживее до дълбоки старини.

Винаги това изследване се препоръчва при:

-лесна умора и отказ от дълги разходки

-припадъци, синкопи, залитания 

-кашлица, която не се поддава на лечение

-затруднено, учестено дишане

-при шум на сърцето

-при аритмии

-отоци по крайниците

-увеличен корем

-Дирофилариоза

-посиняване на лигавиците и др

Породите котки, който задължително трябва да бъдат подложени на това изследване след 6 месечна възраст са Британска късокосместа, Персийска, Мейн Кун, Сибирска котка, Шотландска клепоуха, Екзотична и др. Процедурата се препоръчва и преди всяка оперативна намеса. Желателно е също да се изследват и сърдечните маркери Тропонин I и NT-pro BNP.

Породите кучета, които трябва да бъдат изследване и често страдат от заболявания на клапния апарат или на миокарда са - Кинг Чарлз Шпаньол, Чихуахуа, Пекинез, Уест Хайнленд Териет, Померани, Пинчер, Доберман пинчер, Питбули, Боксери и др.

В нашата ветеринарна клиника Ню Вита разполагаме със съвременен ехокардиографски апарат, чрез който извършваме изследването в B-mode, M-mode, Doppler Ehocardiography, Spectral Doppler Ehocardiography - Collor Doppler, Pulsed Wave doppler, Continous Wave Doppler и др.

Ехокардиографията се назначава от ветеринарен лекар и се извършва след предварително след записан час. Съчетана с останалите методи на оценка на сърдечно - съдовата система - ЕКГ, измерване на кръвното налягане, рентгеново изследване, ние ветеринарните лекари в Ню Вита можем да открием и оценим наличието на сърдечно- съдово заболяване и да дадем правилна прогноза и терапия.

Болезнено ли е това изследване?

Не. Ултразвуковото изследване е 100% безболезнено и безвредно.

Колко струва ехокардиографията?

Цените на това изследване варират между 100 и 200 лева.

Нужно ли е да се упоява животното за това изследване?

За предпочитане е пациентите да не се упояват. Буйните и агресивни животни могат леко да бъдат седирани.

Нужно ли е да асистирам на ветеринарния лекар при извършване на ехокардиографията?

Винаги е по-добре да бъдете близко до вашето животно си и да съдействате на нашите кардиолози при необходимост.

Бързо набиране